Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря19022020

Брой 287, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80827 BGN ↑ 1 GBP = 2.35685 BGN ↑ 1 CHF = 1.84182 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Прополисът е мощно лечебно средство

Прополисът е мощно лечебно средство

Прополисът е мощно лечебно средство

Ботьо Ботев, пчелар от Бургас

- Във връзка с добивите на мед, добра ли беше годината?

- Общо взето аз не помня да е имало такава суша. Но пролетта беше много силна. Обикновено вадим от два до три пъти мед. Пролетта беше дъждовна и имаше достатъчно паша и семейството, което се беше подготвило с мед, го извадих. После цъфнаха слънчогледите и на първото бране имаше влага, но след това всичко изгоря, и земята изгоря. Кратък беше добива. Лошото, което искам да споделя с Вас, които се интересувате от пчеларство: Последните години получихме много лоша слава на Международния пазар за износ на мед. В най-унизително положение е българският мед - на 4.10 лв. Нещо, което никога досега не се е случвало. По вина на пчеларите, защото станахме пре-много. Благодарение на средствата, които европейските фондове отпускат се разрастна пчеларството, създават се много нови работни места за младите хора. Но за жалост започнахме да смесваме меда с разни добавки. Затова сега изкупуват килограм български мед за унизителните 4 лв.

- С настъпването на зимния сезон, когато медът влиза по-често в употреба като средство за борба с настинките, търсят ли се пчелните продукти?

- Много често провеждам изложби. Сега предстои такава изложба на Никулден, под мотото „Храна и лекарство за всички възрасти“, защото няма по-добро лекарство и по-добра храна от меда. Има моменти, когато огранизмът не може да се справи сам. Нашият патрон Св. Харалампи е живял 114 години, при положение, че е бил дран с кремъци, за да се откаже от вярата си. Той се е излекувал, благодарение на пчелните продукти. Затова той е патрон на пчеларите в България. Ще представим всички видове пчелни продукти - прашец, пчелно млечице. Качеството на меда зависи от билките. Областта ни е много богата и благоприятства виреенето на много маслодайни култури, които взимат участие за добрият вкус на меда - рапица, кориандър, слънчоглед... Ние се влияем от температурата на морето. Докато температурата на водата не се вдигне над 20 градуса, пчелите бавно се развиват. В Бургас няма изразени сезони, на 15 км. около морето се влияем в зависимост от температурата на водата. Във вътрешността на страната има по-ясно изразени сезони и там нещата с пчелите стоят по по-различен начин. 

Всички пчелари, които са членове на Областния пчеларски съюз, ще присъстват. Базар-изложба на пчелни продукти от най-различни видове мед. Медът, в зависимост от произхода си, по различен начин влияе на организма. Ще дам един пример с мановия мед. Той е полезен за астматиците, защото не съдържа прашец. Хора с алергии и пристъпи от цъфтящи растения намират облекчение в мановия мед. Акациевия мед пък е сравнително слаб вид мед, но съдържа естествена глюкоза, която има в човешкия организъм. Медът от акация е подходящ за диабетици, защото естествената глюкоза се явява дразнител на панкреаса и спомага за отделянето на инсулин. Затова е важно клиент, който си търси мед да каже защо, каква е неговата болка, за да може пчеларят да му помогне и съответно да му даде медът подходящ за дадената болка. Препоръчвам една рецепта като най-мощното средство срещу грипни инвазии, това е прополисът. „Прополис“ е гръцка дума и значи защита на града. Прополисът, цветният прашец е билков екстракт, който пчелите носят на кошничките на краченцата си. Човечеството е оцеляло милиони години не на базата на химии, а на базата на природните продукти, на пчелни и билкови продукти. Така, че не чакайте да се разболеете, за да си купите прополис. Използвайте продуктите от природата, които са най-близки до организма. Прополисът е единственият продукт в природата, който съдържа над 500 елемента, съставляващи човешката биология. Това е естествен антибиотик, който добавя липсващите на организма съставки. 

Интервюто е на Агенция „Фокус”

(със съкращения)

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие