Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25092017

Брой 184, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.64286 BGN1 GBP = 2.21649 BGN1 CHF = 1.68824 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП запозна европосланиците с антикорупционния законопроект

БСП запозна европосланиците с антикорупционния законопроект

БСП запозна европосланиците с антикорупционния законопроект

Не водим разговори с Марешки, вотът на недоверие не е реклама, а сериозно политическо действие, обяви Валери Жаблянов

Ако може да се говори за припокриване на антикорупционните закони на БСП и ГЕРБ, то е най-много 25%. Това заяви на пресконференция на “Позитано“ 20 депутатът от БСП за България Крум Зарков.

Според Зарков, основната разлика между двата проекта е, че този на левицата се върти около наказателното преследване на корупционните практики, докато управляващата партия се фокусира върху гражданската конфискация. 

Тази сутрин лидерът на БСП Корнелия Нинова проведе работна закуска с посланиците на държавите от ЕС в България, чиято цел беше запознаване със законопроекта за създаване на специализирана агенция по антикорупция.

Зарков уточни, че са представени идеите за структурата и разследващите правомощия на звеното и разликите с предложенията на парламентарната група на ГЕРБ. Той каза, че целта на срещата не е била дискусия за критики и препоръки по отношение на документа. На журналистически въпрос дали текстът е представен пред посланиците на САЩ и Русия в България, народният представител подчерта, че тепърва предстоят срещи с пратениците на държави извън ЕС.

Според Зарков, предстои законопроектът да бъде изпратен и до Венецианската комисия, което ще гарантира съгласувани права на лицата, попадащи под дейността на агенцията. Депутатът отхвърли обвиненията, според които адвокати извън БСП подготвят новия закон, като каза, че проектът е дело на членове на парламентарната комисия на опозиционната партия. Той допълни, че по-късно документът е изпратен за консултация до кантората „Илиев и партньори”, с която формацията си сътрудничи от 56 години. Крум Зарков каза още, че по-късно днес социалистите ще проведат среща по повод избора на членове на Висшия съдебен съвет. Той напомни, че БСП е излъчила най-много кандидати – 6 от общо 18, като добави, че всички участници в изслушванията са се представили добре.

БСП не води разговори с Веселин Марешки за общ вот на недоверие към правителството.

Това заяви категорично в ефира на БНР членът на Изпълнителното бюро на БСП и зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов. Той бе гост в предаването „12 плюс 3“ на програма “Хоризонт“.

“Няма как БСП да поеме такава инициатива с г-н Марешки“, каза Жаблянов, в коментар на изявлението на Марешки пред медиите миналата седмица, че партия ВОЛЯ може да инициира искане на недоверие към кабинета “Борисов 3“.

“Г-н Марешки може да даде всякакви изявления. Въпросът за обсъждането на вот на недоверие към правителство в БСП все още не се е състоял. За нас вот на недоверие към правителството не е самоцел. Вотът на недоверие ще се състои тогава, когато и българското обществено мнение, и БСП сме направили онази необходима подготовка, за да може този вот на недоверие да прозвучи сериозно и задълбочено – за цялостна политика или по някоя от основните политики на правителството. Поводи за такова нещо има много, но за да се подготви един такъв вот на недоверие – той не може да бъде просто плод на емоционално изявление на един или друг политически деец. Подготовката на вот на недоверие срещу правителството е сериозен въпрос. Темата трябва да бъде подбрана, аргументите трябва да бъдат намерени и в същото време и парламентарна подкрепа за това действие. То не е политическа реклама, а е действие със сериозни последствия за състоянието на правителството и изпълнителната власт в България. Партия „Воля“ може да инициира каквото пожелае“, каза Валери Жаблянов в ефира на националното радио.

България

Нов протест срещу кмета на Септември

За пореден път жителите на септемврийското село Варвара излязоха на протест срещу управлението на общинския кмет Марин Рачев. Според тях той…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Законът за фалита е фатално закъснял

Законът за фалита е фатално закъснял

Сега в в нашата държава, ако дължиш нещо на някого , то това на практика е за цял живот.

Почти всеки ден ми задават въпроса: КОГА СЕ ОЧАК

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Жертвите от земетръса в Мексико надхвърлят 300 души

Жертвите от земетръса в Мексико надхвърлят 300 души

Кучето спасител Фрида се превръща в легенда за жителите на страната

305 достигнаха към момента на жертвите от земетресението в Мексико от 19

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Пчелният мед е третият най-фалшифициран продукт в света

Пчелният мед е третият най-фалшифициран продукт в света

Време е ЕС да създаде марка „Мед от Европа“, призовава роден евродепутат

Медът е третият най-фалшифициран продукт в света, а подправянето му …

Прочети още:

Loading...