Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет21022020

Брой 289, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81095 BGN ↑ 1 GBP = 2.35223 BGN ↓ 1 CHF = 1.84147 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Митрополит Антоний: Целта ни е да бъде вдигната схизмата над Македонската църква

Митрополит Антоний: Целта ни е да бъде вдигната схизмата над Македонската църква

Митрополит Антоний: Целта ни е да бъде вдигната схизмата над Македонската църква

Създадената от Светия синод комисия ще проведе разговори в Скопие и с всички други поместни църкви, уточни висшият духовник

Целта на Светия синод е да бъде вдигната схизмата от Македонската православна църква и да се възстанови евхаристийното общение с останалите поместни църкви. Това посочи в студиото на БНТ Западно и Средноевропейки митрополит Антоний.

Той е категоричен, че нашата църква взе това свое решение, за да може наистина да се съгласува с останалите православни поместни църкви, като съдействаме за кананоничния статут на МПЦ, за да излезе от тази схизма и да се възстанови евхаристийното общение с останалите поместни църкви. Това е най-важното, защото тази църква вече дълги години страда от тази изолация. Ние сме длъжни на поисканото от тях съдействие да откликнем, подчерта митрополитът: „Водени от нашия дълг, проявявайки християнска любов Светият синод благоразсъди и след обстойни разисквания взе това свое решение”. Висшият духовник уточни, че именно създадената от Светия синод комисия ще се срещне първо с Македонската православна църква, където „да можем да конкретизираме, да уточним подробностите от техните искания”.

Това е единственото канонично решение, не бива да се разглежда едностранно и под натиск, няма как да стане да признаем едностранно автокефалията на МПЦ, бе категоричен митрополитът.

Ако го направим, има опасност сами да попаднем под схизма, а при този вариант няма как да помогнем на МПЦ. Трябва да се абстрахираме от крайни националистически настроения, посочи Антоний.

Той отбеляза, че Светият синод ще се допитва и до канонисти и историци по въпроса, за да може отношенията между МПЦ и другите поместни православни църкви да бъдат доведено до един успешен край.

Схизмата е въведена от Сръбската църква. В момента текат разговори между двете църкви, но именно Сръбската трябва да вдигне схизмата, отбеляза митрополит Антоний.

Икономика

Култура

Спорт

Детето-чудо изригна за Дортмунд и срещу ПСЖ в Шампионската лига

Детето-чудо изригна за Дортмунд и срещу ПСЖ в Шампионската лига

Борусия (Дортмунд) победи френския първенец Пари Сен Жермен с 2:1 в първи мач от 1/8-финалния им сблъсък в Шампионската лига. Двата гола...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

7,7 млрд. лв. са инвестициите в агросектора за периода 2014-2019 г.

7,7 млрд. лв. са инвестициите в агросектора за периода 2014-2019 г.

2020 година е ключова за земеделския отрасъл в Европейския съюз,обяви аграрният министър Десислава Танева при откриването в Пловдив на Мегаф...

Прочети още:

Loading...