Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт19032019

Брой 308, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.7296 BGN1 GBP = 2.2898 BGN1 CHF = 1.72168 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП за скандала „ЧЕЗ”: Управляващите излъгаха, че не знаят за сделката

БСП за скандала „ЧЕЗ”: Управляващите излъгаха, че не знаят за сделката

БСП за скандала „ЧЕЗ”: Управляващите излъгаха, че не знаят за сделката

Информацията, предоставена от ЧЕЗ и информацията на правителството си противоречат, заяви народният представител от левицата Крум Зарков

За сделката за ЧЕЗ се е знаело отдавна. Консултант на фирмата “Инерком“ е информирала още октомври миналата година една от банките кредитори, че ще бъдат избрани да закупят активите на ЧЕЗ. Банката се е съгласила да отпусне 80 млн. Всичко това разбрахме благодарение работата на парламентарната комисия, но има още много работа да се свърши.“ Това заяви в сутрешния блок на БТВ депутатът от БСП Крум Зарков.

“Ще има ново заседание на комисията. На него е обещала да дойде и Гинка Върбакова. Имаме много въпроси към нея, не само за това как се финансира тази сделка. Трябва да разберем и защо държавата не се е интересувала от тази сделка. Като представител на БСП трябва да кажа, че ние винаги сме били против приватизацията на ЕРП-тата. Не сме спекулирали с нищо. Ние просто задаваме въпроси“, каза още Зарков по повод тяхното питане за цената на тока.

“Комисията за ЧЕЗ събра доста информация. Разбра се например, че когато правителството в края на февруари каза, че за първи път чува за тази сделка, това е било меко казано преувеличено, защото за сделката се е знаело доста преди това. Още през ноември миналата година консултантът по сделката е уведомил една от банките, че те ще бъдат избрани за продавач и самата банка е заявила, че е готова да финансира тази сделка с 80 млн. евро, което беше вторият въпрос – откъде идват парите”, коментира още Крум Зарков.

 

БСП поиска създаването на комисията за ЧЕЗ

, след като бе оповестено, че “Инерком“ ще е купувачът- заради обществената реакция на притеснение, защото тази фирма не разполага нито с финансов, нито с експертен потенциал, за да управлява електроподаването на една трета от страната и почти половината й граждани”, припомни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България”.

И продължи: “Стана ясно, че има противоречие — правителството през февруари заяви, че не знае за сделката ЧЕЗ, а се оказва, че за нея се е знаело доста преди това и службите за сигурност са следили как протича процесът.“ Зарков каза, че ЧЕЗ е информирала комисията как

от 2013 г. насам компанията е информирала всяко правителство, че иска да напусне държавата

и ако тя има интерес, може да направи своята оферта. Зарков изтъкна, че в комисията станало ясно също- как консултантът на “Инерком“ е обявил пред една от банките за кредитиране, че те ще бъдат избрани за купувач и банката е уверила, че е готова да кредитира сделката с 80 млн. евро. „Помним, че премиерът ни представи една начертана схема на финансиране. Работата на комисията показа, че на този документ не може да се вярва”, обясни Крум Зарков. В комисията е станало ясно също- как ЧЕЗ потвърждава с писмо, че са получили уверение за произхода на средствата на Инерком. „След като те са представили тази информация на чешката компания, да я предоставят и на нас утре, в комисията”, каза Зарков и обясни, че знаейки откъде идват парите за сделката, ще знаем и къде отива електроразпределението на тази част от страната.

Държавата ни си смени позицията по сделката три пъти за месец и половина- от нищо не знам, до искам пълния контрол, а сега е — нищо не мога да направя”, припомни членът на комисията. Той бе категоричен, че БСП винаги е била за ангажирането на държавата със сектор енергетика. По думите му нищо не пречи на държавата, когато предприятие, ключово за националната ни сигурност, се продава, да направи възможното- да го придобие или да контролира придобиването.

Защо

ЧЕЗ иска 51% увеличение на цената на нощната тарифа, а другите два оператора около 56%.

Нека да видим какви са мотивите за това”, коментира Крум Зарков. Той обясни също, че в комисията е имало спор с регулатора по въпроса — какъв е смисълът да има инвестиционна програма за 56 години напред, ако всеки един момент може да се продаде фирмата и собственикът да си замине? „Регулаторът трябва да се убеди, че този който купува, ще има възможността да поддържа електроподаването, системата и да изпълнява инвестиционната програма”, каза още той

Според писмо, представено в Комисията за ЧЕЗ от самата компания, през всички правителствени периоди, представители на компанията са обсъждали с българските власти желанието ЧЕЗ да се продава и е дадена възможност, ако се интересува, държавата да направи своята оферта. Постъпи и писмо от премиера Борисов, който твърди, че никога не са водени такива разговори. Тези противоречия са и причина БСП да предложи създаването на Комисията за ЧЕЗ в НС.” Това заяви зам.-председателят на ПГБСП за България” и член на временната комисия за ЧЕЗ в НС Крум Зарков пред БНР. „Една българска банка е дала готовност за кредитиране на стойност 80 милиона. Тя е била информирана от консултанта на фирмата Инерком, че това ще бъде фирмата, която ЧЕЗ ще избере и е поискано да финансира известна стойност, банката приема”, обясни Зарков. Той отбеляза заявеното от Инерком- че има активи за 100 млн. „Но до 300 млн. има още много пари, които трябва да се дадат за сделката. Трябва да се знае обаче-

кой ще даде тези пари и ще стане реален купувач

, защото от него ще зависи токът на една трета от България и половината й население”, подчета Зарков. Той изтъкна, че от отговорите става ясно, че сегашното правителство или не е виждало какво става, или се е правило, че не вижда. Крум Зарков каза също, че във вторник Комисията ще изслуша и кандидата за купувач. „Пред ЧЕЗ Инерком е представила достатъчно убедителни за чешката компания доказателства за произхода на средствата, с които ще я купи. Мисля, че тази информация трябва да бъде предоставена и на комисията, както и на цялото общество” обясни Зарков.

Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощната тарифа, както и други доста съществени увеличения? Другите два оператора искат увеличение, но в рамките на 56%”, попита Крум Зарков. Според него трябва да стане ясно- дали Инерком знае за увеличението, което иска ЧЕЗ, дали споделя тази ценова политика. “Въобще, какви са вижданията на Инерком за ценовата политика в бъдеще, а също и за вече одобрената инвестиционна програма на ЧЕЗ, е важно да се знае“, заяви също Зарков.

България

Корнелия Нинова: Ние сме алтернативата за обезверения българин

Корнелия Нинова: Ние сме алтернативата за обезверения българин

Слово на лидерката на БСП, произнесено пред заседанието на Националния съвет на партията

Предстоят европейски избори, след които Европа няма …

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Добруджа шокира като гост Монтана във Втора лига

Девет кръга преди края на шампионата във Втора лига първото място на Царско село изглежда непоклатимо. Нещо повече, след като аутсайдерът До…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие