Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря12122018

Брой 239, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71189 BGN1 GBP = 2.16724 BGN1 CHF = 1.73159 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Експерт: Над 2000 деца се изоставят у нас

Експерт: Над 2000 деца се изоставят у нас

Експерт: Над 2000 деца се изоставят у нас

Има тежка история зад всяко изоставане на дете. Това е практика от дълги години, но за съжаление зад всяко изоставане седят провали на системи, на общности, на семейна подкрепа. Изоставането е еднократен акт с много болка и проблеми, би тревога по „Нова телевизия” Ева Жечева, експерт в Дирекция “Права на детето“ към омбудсмана. ‚Над 2000 деца се изоставят в България. Върху тази цифра трябва да се работи много, да се работи за промяната, предупреди тя. Всяка социална политика има своите нива на развитие. Трябва да се изгради базово ниво. Трябва подкрепа за младите майки, категорична е Жечева.

Трудно е да разбереш майка, която подлага на такъв риск детето си. Рестриктивните мерки не могат да помогнат, ако няма и подкрепящи мерки. Но това е норма, която срещаме всеки ден. Изоставането на деца не се среща само при ромския етнос. Трябва да се научим комплексно да подкрепяме родителите. За жалост и социалната система е в недобро състояние — трябва да се инвестира финансово, трябват и човешки ресурси, сподели още експертът. На родителите е нужна чисто базова подкрепа, подкрепа от експерти най-вече. За съжаление обаче държавата не субсидира такива експерти. Всичко е доброволно и затова такива хора са много малко. Трябва да се обърне внимание на работата със семействата, коментира Спаска Петрова от сдружение “Нов път“.

България

Икономика

В дъното на ЕС сме по жизнен стандарт

В дъното на ЕС сме по жизнен стандарт

От 2010 до 2017 г. вместо да намалява разликата между България и останалите страни-членки, тя продължава да се увеличава

България неотлъчно з…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...