Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06042020

Брой 65, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.81347 BGN ↑ 1 GBP = 2.22633 BGN ↓ 1 CHF = 1.85439 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Захариева: Аз разговарях с Чавушоглу, ако той си мисли, че ми е оказвал натиск, си е негов проблем

Захариева: Аз разговарях с Чавушоглу, ако той си мисли, че ми е оказвал натиск, си е негов проблем

Захариева: Аз разговарях с Чавушоглу, ако той си мисли, че ми е оказвал натиск, си е негов проблем

„Аз категорично не го приемам като натиск. Ако той си мисли, че ми е оказвал натиск, това си е негов проблем“, така външният министър Екатерина Захариева коментира пред Би Ти Ви изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че след тяхна намеса е променен Законът за вероизповеданията у нас. По този въпрос двамата са разговаряли през декември. „Разговорът беше абсолютно възпитан и добросъседски”, допълни Захариева.

„Разбира се, че сме ядосани, защото изборите идват и се провеждат, но има следващ ден. Утре все още ще бъдем съседи, той все още ще бъде министър, премиерът Брисов ще бъде премиер. За съжаление, не го правят за първи път. Очевидно започва да става система“, каза Захариева, като припомни, че и предишни години преди избори е имало подобни изказвания от турска страна. „Тази година два дни преди изборите им отново имаше невярно, абсолютно неприемливо и в никакъв случай не съответстващ на истината изказване. Отново на митинг“, изтъкна Захариева.

По думите ѝ?, Чавушоглу очевидно се опитва да мобилизира подкрепа за изборите и то в район, където има турци и от България. „Борисов поиска извинение от турския външен министър и... Не само в Турция, но и на други места започва да се използва религията като част от политиката. В България живеем в мир и разбирателство и дори не се замисляме какво вероизповедание нашият приятел изповядва“, подчерта външният министър.

„Този тренд, да използваш религиозните теми за политика е изключително опасен. Нека да видим като минат изборите дали няма да размислят. Според мен най-лесното нещо би било Турция да се извини за това изказване“, каза Захариева. Тя каза още: „Между София и Анкара със сигурност има дипломатическо напрежение. Но не е предизвикано от София“, категорична е Захариева.

Вицепремиерът посочи, че Бойко Борисов има добри отношения с Ердоган. „Аз имам много добри отношения с колегата Чавушоглу. Ние се чуваме наистина по много теми“, заяви тя. Тема, по която са разговаряли по телефона, е бил и Законът за вероизповеданията. „Аз категорично не го приемам като натиск. Ако той си мисли, че ми е оказвал натиск, това си е негов проблем“, заяви Захариева. По този въпрос двамата са разговаряли през декември. „Разговорът беше абсолютно възпитан и добросъседски“, разкри Захариева.

Тя обяснила на Чавушоглу, че законът не е насочен срещу мюсюлманите, защото и християните и другите вероизповедания, са реагирали остро. Вицепремиерът заяви още: „Не са се чували президентът Ердоган и премиерът Борисов. И сега на предизборен митинг, за да си стегне електоратът… Това е абсолютно излишно и неприемливо“. „Разбира се, че сме ядосани. Но нека ние да бъдем разумните. Да късаме дипломатически отношения с Турция чрез обявяване на персона нон грата на турския посланик е крайна мярка“, смята Екатерина Захариева.

България

Икономика

Култура

Телевизионният театър на БНТ представя опера буфо “Цар и водопроводчик“

Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик“ е с музика от Димитър Вълчев и либрето Георги Ивчев, Георги Христов и Любомир Пеевски. Режисьор е...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Олимпик (Марсилия) с най-големи загуби от COVID-19

Европейската обсерватория за футболни изследвания направи изчисление на загубите, които клубовете от Топ 5 на първенствата ще претърпят по в...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Официално: Има опасност от недостиг на храни по света

Официално: Има опасност от недостиг на храни по света

Световни организации призовават за защита на заетите в производството на храни и запазване на веригите за снабдяване

Има риск от недостиг на ...

Прочети още:

Loading...