Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06072020

Брой 125, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Закрити врата по делото “Тад груп“ заради националната сигурност

Закрити врата по делото “Тад груп“ заради националната сигурност

Закрити врата по делото “Тад груп“ заради националната сигурност

На брифинга на Спецпрокуратурата въпросите се оказаха излишни, защото били обект на засекретяване

При закрити врата се разглежда искането на прокуратурата за мярката за неотклонение на Иван Тодоров, стана ясно от изявлението на прокурор Евгения Станкова пред журналисти. По думите ѝ това се налага “тъй като се касае за данни, които засягат националната сигурност и се иска да не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото. Медиите бяха поканени на брифинг на Спецпрокуратурата, на който въпросите се оказаха излишни, тъй като Станкова обяви, че каквито и въпроси да й бъдат задавани те са обект на засекретяване, тъй като се отнасят към националната сигурност и тя няма да може да отговоря на тях, коментира Нюз.бг. Преди това прокурорът обяви, че са напълно убедени и разполагат с доказателства по обвинението за всяване на смут и страх в обществото и че това е действие, направено целенасочено.

Станкова заяви още, че прокуратурата разполага с доказателства, че информацията източена от НАП е предоставена на сайта “Бивол“ още две-три седмици преди данните да станат публични, както е засякла и скрит чат в Телеграм между един обвиняем и собственика на “Бивол“. Освен това данните са изпратени и до световни медии като Би Би Си и Ройтерс, което също доказва, че е била застрашена националната сигурност. Това е дейност, насочена срещу населението и е за провокиране на нестабилност, обясни Станкова и даде като пример факта, че в момента изключително много граждани са притеснени, сменят си личните карти, страхуват се да не бъдат изтеглени кредити на тяхно име, да не им сменят собствеността на автомобилите и имотите. Освен това по думите на Станкова, служителите на НАП работят под изключително напрежение, тъй като били затрупани с заявки и жалби от страна на граждани. Целта на това деяние - течът на информация и разпространяването й - е да се дестабилизира политическата обстановка в страната и да се всее недоверие в правителството, “каквато обстановка имаме в момента“.

Евгения Станкова посочи, че разследващите са открили достатъчно доказателства за съзнателна и целенасочена дейност от страна на тримата обвиняеми, а Иван Тодоров по никакъв начин не съдейства на разследването, тъй като не е предоставил паролите. От НАП са били изтеглени данни в различни конфигурации на повече от 5 млн. и 100 000 български граждани, но е извършено търсене за определени фирми, както и данни на лица на ръководни длъжности и във връзка с популярна хазартна игра. Има насоченост към фирмите, чийто данни да бъдат копирани, посочи Станкова.

Информация, която Станкова може да даде на журналистите към момента, е, че е направен опит да бъде проникнато в поливната система пред Народното събрание и така при влизане на гости в сградата, тя да бъде включвана. По думите на прокурорката това също застрашава стабилността в държавата и съответно националната сигурност.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие