Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Георги Свиленски: ГЕРБ затвориха парламента, докато хората очакват от всички ни да решаваме проблемите им

Георги Свиленски: ГЕРБ затвориха парламента, докато хората очакват от всички ни да решаваме проблемите им

Георги Свиленски: ГЕРБ затвориха парламента, докато хората очакват от всички ни да решаваме проблемите им

Хората първи останаха без работа. После бизнесът, а преди 2 дни, министър-председателят разбра, че остава без приход в бюджета, отбеляза социалистът

„Ние сме съпричастни към случващото се, още от въвеждането на извънредното положение. Подкрепихме това решение, защото бяхме убедени, че то бе необходимото. Ние искаме да помогнем, не е време за клатене на държавата. Време е за разум и за съжаление не го виждаме в управляващите. С действията си спрямо българския парламент направиха така, че остана само Оперативният щаб и няколко министри, които да решават цялата криза“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНТ.  

„Кой пострада първи от кризата? Хората първи останаха без работа. После бизнесът, а преди 2 дни, министър-председателят разбра, че остава без приход в бюджета.  Да започнем да решаваме проблемите по същия ред“, призова Свиленски. Депутатът от левицата подчерта и предложените от БСП мерки по отношение на кризата, а именно – отсрочване на сроковете за задълженията на хората за ток, парно, вода, телекомуникации. По повод предложените от правителството 60 % плащане на заплати от държавата и  40 % от работодателите на тези, които ще останат на работа, Свиленски подчерта, че това ще е непосилно за малките бизнеси и посочи, че дори в Румъния процентът, който поема държавата е 75. 

„Държавата я няма. Не става ясно какъв е критерият за даване на помощи от обявените 700 милиона. От тези 700 милиона, 200 милиона ще обезпечават кредити – тоест хората, които ги оставят без работа, ги правят клиенти на банките. Навсякъде по света дават помощи, това е солидарността“, подчерта Свиленски. Народният представител от левицата посочи, че от БСП са искали този разговор да бъде проведен в парламента.   „Колегите от ГЕРБ затвориха парламента безпрецедентно, докато хорат очакват и от парламента, и от правителството, и от Щаба, да решават проблеми“, смята Свиленски. Депутатът повдигна и въпроса за нуждата от актуализацията на бюджета, както и че не става ясно как ще бъдат изхарчени обявените два милиарда и половина, предвидени за подпомагане на икономиката.

„Няма да успеете да пратите парламента в небитието“. С тези думи Свиленски се обърна към управляващите, като подчерта, че има определени неща, към които разпоредбите за извънредното положение не се прилагат, защото става дума за професионални задължения и дълг, по начина, по който в момента го имат полицаи, медицински лица и други професии.

„Солидарността ще победи, ако намерим сечението между личното и общото“, заключи Георги Свиленски.  

Икономика

Култура

Спорт

19 140 лв. от Божинов

19 140 лв. от Божинов

Валери Божинов направи огромен жест към любимия си Левски, информира „Телеграф Медиа“.

Божигол, изкарал два периода на „Герена“ - през 2014-а...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие