Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря19022020

Брой 287, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80827 BGN ↑ 1 GBP = 2.35685 BGN ↑ 1 CHF = 1.84182 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Н. Пр. Анатолий Макаров пред ТАСС и „Фокус”: Отношенията между Русия и България са наистина специални

Н. Пр. Анатолий Макаров пред ТАСС и „Фокус”: Отношенията между Русия и България са наистина специални

Н. Пр. Анатолий Макаров пред ТАСС и „Фокус”: Отношенията между Русия и България са наистина специални

Разширяването и задълбочаването на нашите двустранни връзки напълно отговаря на интересите на нашите страни и народи, категоричен е посланикът на Русия у нас

Визитка: Н. Пр. Анатолий Макаров е роден е през 1951 г.

През 1977 г. завършва Московския държавен институт за международни отношения.

На дипломатическата служба е от 1977 г. Работи в Посолството в Кралство Нидерландия през 1977-1981 г. и в Постоянното представителство на Русия към ЕС в Брюксел, Кралство Белгия през 1994-1998 г. През 2006-2011 г. е Посланик на Руската Федерация в Република Южна Африка. През 2012-2016 г. е Директор на Департамента за работа със съотечественици зад граница на МВнР на Руската Федерация. От август 2016 г. - Посланик на Руската Федерация в Республика България. Има дипломатически ранг Извънреден и Пълномощен Посланик.

Владее холандски и английски език.

Женен, има син.

-  На 7 юли се навършиха 140 години от връчването на акредитивни писма на българския княз Александър Батенберг от Първия генерален консул на Русия в София Александър Петрович Давидов, което поставя началото на дипломатическите отношения между нашите страни. 140 години по-късно на какво се основава нашето сътрудничество? До каква степен то отговаря на интересите на двете държави?

-  Отношенията между Русия и България са наистина специални - като дипломат, който е работил в много държави, мога да заявя това с пълна увереност. Ние с вас сме обединени от обща история, общ културен код, славянска душа и православна вяра. Често говорим така, и това не са празни думи. Зад тях стоят хиляди животи, които руските войници дадоха за свободата на България, стотици двустранни проекти и начинания. 

Днес, 140 години след началото на дипломатическите ни отношения, нашето сътрудничество се основава не само върху огромния исторически багаж, натрупан от нашите предци. Има много нови перспективни и обещаващи области - фармацевтични продукти, цифрова икономика, IT-област. Абсолютно съм сигурен, че по-нататъшното разширяване и задълбочаване на взаимодействието напълно отговаря на интересите на нашите страни и народи.

-  В коя област е най-успешно взаимодействието между Русия и България и къде изостава? Успешно ли се развива политическият диалог?

- Ще започна с политическия диалог. Напоследък развитието му най-накрая получи устойчива положителна динамика - успяхме да сложим край на продължилата 10 години пауза в контактите на най-високо равнище. През март тази година Дмитрий Медведев, министър-председател на Руската федерация, беше на официално посещение в София, освен това президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посетиха Русия през последната година и половина. Редовно се провеждат срещи на парламентарните групи за приятелство, българските делегации участват в организирани в нашата страна форуми. В икономическата област също наблюдаваме положителна тенденция – възстановен е нормален режим на работата на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, готвим се да проведем следващото й заседание през септември. Наскоро в София се състоя заседание на работна група по енергетика, успешно функционира работната група по недвижими имоти, така че процесите продължават. 

Ренесансът на междурегионалното сътрудничество е ясно видим - през последните две години руско-българският форум за побратимени градове вече се проведе три пъти. Кметовете на градовете и селата общуват помежду си, намират общи теми, подписват нови споразумения за сътрудничество. Това е стимул за обмена на творчески екипи, културни, спортни и бизнес делегации. Между другото, през септември се планира да се състои във Варна и Бургас фестивал “Седмица на Северен Кавказ” – на него ще се проведе предприемачески форум, изложба на народни занаяти и концерти на национални ансамбли. Каня Ви! 

Като цяло културната сфера традиционно се характеризира с голям брой събития, които се провеждат не само в София, но и в цялата страна. През април, например, известният руски изпълнител Григорий Лепс свири тук, през юни Кубанският казашки хор и Филип Киркоров направиха турнета в редица български градове. Посетих някои концерти и видях топлината на българската публика към нашите артисти.

Съществуват добри перспективи за засилване на сътрудничеството между музеите. В края на май се откри изложбата „Мечът на хан Кубрат. Дните на Ермитажа в София“, в която бяха представени два много ценни експоната – мечът и пръстенът на хан Кубрат, когото нашите български приятели особено почитат. Динамично се развиват връзките в областта на спорта. Миналата година министърът на спорта на Русия Павел Колобков посети България, като тази година работим за организация на визита на неговия български колега Красен Кралев в Русия. Според мен потенциалът в тази област на сътрудничество далеч не е изчерпан и ще продължим да увеличаваме взаимодействието както чрез междуведомствената комуникация, така и на ниво контакти между експерти и спортисти. 

Няма да се фокусирам върху туризма и енергетиката - те вече са широко коментирани. Освен това туристическият сезон е в разгара си и ще обобщим резултатите по-късно, а преговорите за енергийни проекти продължават както обикновено, макар и не бързо. Да се надяваме, че този път започналата работа в интерес на двете страни ще бъде завършена.

-  Какво е необходимо за по-нататъшното развитие на двустранните контакти и постигането на конкретни резултати от сътрудничеството?

-  След като успяхме да постигнем сериозен напредък, най-важното е да се поддържа дух на конструктивно сътрудничество, като се вземат предвид националните интереси и взаимното уважение. Отворени сме за задълбочаване и разширяване на многостранното сътрудничество с България – радвам се, че напоследък същият подход се наблюдава все повече и повече и от българска страна. А за да се постигнат конкретни резултати, е необходима политическа воля, готовност и желание да се положат необходимите усилия и да се предприемат практически стъпки. Всички възникващи въпроси е много по-лесно и по-ползотворно да решаваме чрез конструктивен диалог, без да премълчаваме възможните проблеми, но и без да създаваме нови от нищо.

-  Какви други събития предстоят тази година, включително в контекста на честването на 140-годишнината от дипломатическите отношения?

- Както вече казах, с вас посрещаме в добра форма 140-те години от дипломатическите отношения, затова, вероятно, тържествата по юбилея са толкова мащабни. 

Много от мероприятията вече са проведени. На 17 юни в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) беше организирана международна конференция, посветена на историята и актуалното състояние на руско-българското сътрудничество, в която взе участие ректорът на университета Анатолий Васильевич Торкунов. На 28 юни представихме албум с архивни материали, издаден от Форума „България-Русия“, и документална изложба. Миналия петък изложбата, посветена на годишнината, беше представена от Сергей Лавров в Министерството на външните работи на Русия .

На 4 юли тържествено открихме паметник на генералния консул на Русия в Пловдив Алексей Николаевич Церетелев в едно село в Пловдивска област, носещо неговото име - той започва работа в България преди Освобождението и допринася значително Русия да се застъпи за българския народ и да обяви война на Османската империя. В София, в Българската академия на науките, също така се проведе конференция по повод 140-годишнината от дипломатическите ни отношения. 

Има и още планирани мероприятия – тази седмица ще се проведе валидиране на пощенска марка, посветена на юбилея. Есента искаме да организираме викторина за учениците - Игнатиевските игри, наречени така на името на граф Николай Павлович Игнатиев, който подписа Санстефанския мирен договор. Ще завършим празничните събития с визита на Министъра на външните работи на България Екатерина Захариева в Москва – датата сега се обсъжда, но всички чакаме с нетърпение това посещение.

- Като посланик как работите в България? Какво интересно и ново успяхте да научите за България, какво видяхте, с кого се запознахте?

- Често отговарям на този въпрос и го правя с голямо удоволствие - използвам всяка възможност да кажа колко съм щастлив да работя в България, колко съм благодарен на българския народ за топлите чувства и гостоприемството. Започнах от нулата да откривам за себе си България - никога не съм бил тук, преди да бъда назначен за посланик, затова се интересувах от всичко. С любопитство, например, научих, че имате едни от най-добрите спа и ски курорти в Европа - в Русия знаят повече за почивките по българското Черноморие. Имам добри контакти с ръководството на страната, представители на партиите, местните власти, но най-вече обичам да общувам с обикновените български граждани. От тях получавам огромна енергия, която, сигурен съм, ще продължи да ми помага да работя за укрепване на нашите взаимоотношения.

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие