Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет18012019

Брой 266, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.7173 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.73558 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Започна фестивалът “Пловдив чете“

Започна фестивалът “Пловдив чете“

Започна фестивалът “Пловдив чете“

От 2015-та ежегоден домакин е „Жанет 45“.

До 17 юни Пловдив ще бъде домакин на 16-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. В рамките на форума 37 издателства от страната представят най-новата си продукция на 14-те щанда на Алеята на книгата пред Централната поща.

Организатор на фестивала е издателство „Жанет 45“ с подкрепата на Министерството на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

За първи път тази година в рамките на „Пловдив чете“ ще се проведе литературен клуб на открито до Цар-Симеоновата градина, в който всеки желаещ може да участва. Новост е и гостуването на автор с представяне на книга на територията на Тютюневия град. Програмата е изключително богата и разнообразна и включва срещи с автори, сред които живеещия в Турция писател и преводач Хюсеин Мевсим, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, македонски и хърватски писатели.

На официалната церемония ще бъдат връчени и две награди „Орфеев венец“ и „Златна четка“ за оформление на книга. И двата приза са с парични награди от съответно 5 хиляди и 2 хиляди лева, разказа собственикът на издателството “Жанет 45“ — организатор и домакин на фестивала Божана Апостолова. Специални гости на откриването на „Пловдив чете“ са Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански от група „Фондацията“.

Съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов“ по време на „Пловдив чете“ се излъчва Читател на годината в няколко възрастови категории — от 5 до 105 години. Естествена професионална тежест на фестивала добавят годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и Дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Пловдив.

Пловдив чете“ се провежда ежегодно в началото на юни. Доскоро три пловдивски издателства – „Жанет 45“, „Хермес“ и „Летера“ – се редуваха като домакини на събитието. От 2015-та година ежегоден домакин е „Жанет 45“.

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие