Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон23092019

Брой 183, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76726 BGN ↓ 1 GBP = 2.20412 BGN ↓ 1 CHF = 1.78289 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Старото злато – магия и символика

Старото злато – магия и символика

В Националния исторически музей се откри изложбата „Старото злато – магия и символика” на колекционера Антонио Василев.

Акцент в изложбата е женско джубе, изцяло избродирано от сърмени златни нишки. То представлява дълга женска горна дреха от сукно. Предполага се, че е изработено през 1900 г., за детето на изключително заможен и високопоставен албанец. Джубето е ръчно изработено, като всеки един от детайлите – златни телчета, златни сърмени нишки, чукани гайтани са минали през ръцете на различни майстори, преди да бъдат ушити от шивача. Рядката находка може да се разглежда като пример за Османско влияние на Балканите и става част от колекцията на Антонио Василев съвсем случайно.

Сред експонатите са и три сребърни пафти с позлата, с изображения на двуглав орел върху седеф. Във Византия двуглавият орел с корона символизира баланса между божественото и земното, а по време на Османската власт е и герб на Цариградската патриаршия.

Образци на Чипровската златарска школа и нейното наследство от XVII век са сред акцентите в изложбата. Сред тях са женски накити за глава - надушни висулки – подбрадник, игла за коса, обици-наушници, прочелник, изработени от сребро с позлата и инкрустирани с полускъпоценни камъни. Дело на майстори от Чипровци са и уникалната сребърна чаша във формата на кратунка, както и две позлатени сребърни гривни, инкрустирани с полускъпоценни и цветни камъни, както и две гривни кубелии – рогачки. Може да се види до 1 февруари 2020 година.

България

Спорт

Феновете на Реал бесни, искат “главата“ на Зидан

Реал (Мадрид) изигра поредния си слаб мач от началото на сезона, след като буквално бе отнесен от ПСЖ с 3:0 в Шампионската лига, като до...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие