Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Руснаците не приемат еднозначно сериала “Чернобил“

Руснаците не приемат еднозначно сериала “Чернобил“

Руснаците не приемат еднозначно сериала “Чернобил“

Сериалът на НВО имаше рекордно висок рейтинг, но получи и много критики от зрителите

На 4 юни зрителите на HBO можаха да видят последната - пета серия на мини сериала “Чернобил“, който получи висока оценка от публиката в цял свят. Нееднозначно го приемат руснаците. Характерна особеност на филма е, че той прави възстановка на живота в СССР през 1986 година, и това изглежда е главното, което разделя руското общество на две почти равни половини - За и Против филма.

По мнението на много кинематографисти, нито един задграничен филм досега не е успявал да постигне толкова точна възстановка на съветската епоха. Същевременно в руските медии и социалните мрежи се води разгорещен дебат относно достоверността на филма. Финалът на 5-серийния филм е реплика на професора по ядрена физика Валери Легасов:

“С всяка лъжа сме в дълг към истината“.

Този финал е иносказателен и за оценката на сериала.

Що се отнася до достоверността, Легасов е един от физиците, чийто живот се срутва след ядрената авария - здравето му е разбито, кариерата -съсипана. Физикът се самоубива две години след аварията. Ролята му в сериала се изпълнява от Джаред Харис.

Пожарникар от град Припят е едно от главните лица в реалната трагедия и в сериала. Историята на Василий Игнатенко е повече от трагична. Той отива да потуши пожара на покрива на централата и две седмици по-късно умира.

Погребан е в ковчег от цинк, залят с бетон. В онзи момент съпругата му Людмила била бременна, но скрила това от лекарите. Ролята на Людмила във филма се изпълнява от Джеси Бъкли. На погребението в сериала, жената носи обувките на съпруга си. Реалният факт е, че Игнатенко бил погребан бос, защото крайниците му били подути от лъчевата болест.

Критикарите на филма, обаче, посочват кадрите с обувките, които носи жена му, като недостоверен - в действителност носела не обувките му, а... карамфили. Очевидно негативно настроените не приемат никаква художествена измислица, въпреки че един подобен детайл подсилва емоционалното въздействие от вълнуващия момент. 

Основните обвинени за аварията - Анатолий Дятлов, инж. Виктор Брюханов - директор на централата и главният инженер Николай Фомин, са били осъдени на 10 години трудов лагер. Счита се, че грешка на Дятлов, свързана с технически тест, е станала основна причина за аварията. В отговор на обвинението, Дятлов написва книга, в която изтъква за причина несъвършенства на реактора.

Директорът Брюханов бил обвинен в забавяне на евакуацията, като подценил опасността. Инж. Фомин пък причинил къси съединения по въжените линии, като наредил на персонала да налива вода в реактора.

“Днес е лесно да се дава акъл, но в онзи момент хората са действали в изключителна ситуация“, защитава обвинените професор по атомна физика.

Безспорно е, че сценаристът на филма Крейг Мейзин е положил големи усилия да разучи до най-малкия детайл случилото се през онази фатална нощ на 26 април 1986 година. Запознал се е с всичко правено дотогава - книги, филми, документи на разследващите аварията комисии, пътувал е многократно до Припят, за да води разговори с хора. След всичко това прави заключението:

“Чернобил е символ на всичко най-лошо, на което е способна политическата система, и на най-доброто, на което са способни хората“.

От темата Чернобил, Мейзин се заинтересувал през 2014 година. Тогава, прочитайки един материал за аварията, той се изненадал, че до този момент не е знаел почти нищо за нея. Започнал да издирва истории на хора, твърдо решен да направи филм.

В процеса на работа използвал главно три източника: официални документи на различни видове комисии, разследващи катастрофата, свидетелски показания на свидетели и собствените си впечатления от пътуванията си до Чернобил.

За филма били използвани и показанията на осъдените на 10 години затвор като виновни за катастрофата Брюханов, Фомин и Дятлов. Изводите на комисиите по разследването на аварията се оказват доста противоречиви.

Главна опора на филма станала книгата на Светлана Алексиевич “Гласове от Чернобил“. Авторката, в продължение на години записвала разговорите по време на срещите си с жители на Припят и с ликвидаторите на последствията от аварията. В сериала “Чернобил“ два епизода са заснети по книгата на Алексиевич.

И друга книга дала материал за филма - “Истината за Чернобил“ на Григорий Медведев, известна в Русия със заглавието “Чернобилска тетрадка“. Авторът е бил служител на Чернобилската атомна централа, след което става високопоставен сътрудник в Министерството на енергетиката и е участвал в разследването на ядрената катастрофа.

В книгата си Медведев пресъздава хронологията на събитията и действията на персонала, част от който той познавал лично. Любопитното е, че според неговите заключения в книгата, първоначално никой от тези хора не вярвал на новината за взрива на реактора.

Този факт е признат за една от главните причини да не се пристъпи към евакуация още в първите минути след аварията.

Преди да пристъпи към снимките, Мейзин се запознал детайлно и с филмите “Чернобил 3828“ и “Битката за Чернобил“.

Филмът започва със записите от първите минути на взрива на разговори между диспечерите. Основно картината е заснета в град Висагинас в Литва, построен почти по същото време, в което и градът на трагедията - Припят.

В “ролята“ на Чернобилската АЕЦ е заснета Игналинската АЕЦ в Литва, която е построена пет години след трагедията в Чернобил, а през 2009 г. също е закрита.

Сред другите кадри е любопитно да се научи, че Припятската болница е била заснета в Киев, а кадрите от Москва - в литовския град Каунас.

Литва е била избрана за място на снимките, защото и днес силно напомня на Киевска област от средата на 80-те години на миналия век. Създателите на филма “Чернобил“ са извършили грандиозна работа, за да пресъздадат атмосферата в Съветския съюз по време на аварията.

Според привържениците на сериала “Чернобил“, в него е пресъздадена удивително точно атмосферата на съветския бит от 80-те години на миналия век. Картината във всяко едно отношение - от бита, до облеклото на хората, е драстична по сравнение с живота на хората от западните страни. Много руснаци споделят мнението, че филмът буквално ги е “върнал“ назад във времето, което е огромен успех, признание за създателите му.

В същото време много руснаци, донякъде основателно, проявяват чувствителност по отношение на някои “детайли“ с политически привкус, които ни отвеждат към разсъждения за времето на Горбачов и нееднозначната оценка на управлението му, както и проблемните отношения с Украйна - въпрос, който болезнено продължава да стои на дневен ред в руското общество. 

НВО отчита успех на филма и дори го класира като най-успешния си собствен проект в историята на канала. Рейтингът на мини сериала е 9,7 от общо 10, при гласували 170 000 зрители от цял свят. Въпросът е, обаче, дали тази толкова чувствителна тема се приема еднозначно от руснаците. Определено, не. Руското общество е разделено на две - едни харесват филма, други - не. И макар едно такова мнение да няма отношение към качеството на продукцията, очевидно много от руснаците проявяват по-остра чувствителност към факта, че сериалът за “тяхната“ трагедия е дело на чужденци.

Смущаващо за руснаците се оказва дори това, че актьорите говорят на английски, макар в него да са използвани документални записи, които са на руски.

Така или иначе, обективният факт е, че филмът грабва и вълнува зрителите по света. В него ярко присъства човешкото лице на трагедията, чрез историите на хората, чиято съдба е била белязана от аварията. Чернобил е “жива рана“ в историята на човечеството, като една от най-големите катастрофи на съвремието ни. 

Еми МАРИЯНСКА

От Impressio

(със съкращения, заглавието и подзаглавието са на ЗЕМЯ)

България

Икономика

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...