Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06072020

Брой 125, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Вечните песни на България стигат до душата и сърцето на публиката

Вечните песни на България стигат до душата и сърцето на публиката

Вечните песни на България стигат до душата и сърцето на публиката

На концертите ни идват и много млади хора, което е показателно, че нашата музика се харесва от различни поколения

Кристина Димитрова, естраден изпълнител

- Звездите на България ще изпеят най-големите български хитове на 16 декември в Зала 1 на НДК. Срещата в следващите минути е с един от много обичаните български изпълнители и участник в този концерт, Кристина Димитрова. Здравейте.

Тази среща с публиката е продължение на концертите „Вечните песни на България“, които стартираха преди 5 години. Какво се случи през тези 5 години, как преминаваха срещите ви с публиката?

-  Наистина, изключително хубаво е, че вече пета година срещите ни с българската публика продължават. Публиката става все по-многобройна. На тези концерти виждаме вече няколко поколение наши почитатели, които идват да слушат своите любими изпълнители и песни, които са станали специални през тези години. Песни, които се пеят от целия български народ, и наистина става празник на всеки един концерт за нас, а надявам се и за публиката.

- В този концерт вие изпълнявате т.нар. златни песни, които са се доказали във времето. На какво според вас се дължи успехът на тези песни?

-  Ами преди всичко тези песни лесно се запяват, те стигат до сърцата и до душите на хората. Освен това с тези песни са живели, отраснали сегашните поколения, които идват на нашите концерти, пели са ги през годините и са станали техни любими. Всъщност и до ден днешен човек не може да каже каква е магията, каква е тайната, за да се получи един истински шлагер и той да бъде запят от толкова много хора. Но за мен песен, която лесно се запява, хубавият текст, който стига лесно до сърцата на хората, това е магията, това е тайната.

- Това определено са песни, които докосват сърцето, и едва ли има българин, който да не знае песни като „Детски спомен“, „Светът е за двама“. Защо обаче въпреки тази романтичност, която носят, те сякаш остават на малко по-заден план в съвременната музикална култура?

- Ами, да, има го и това. Ние точно поради тази причина решихме да пътуваме, да правим тези концерти. Защото хората имат нужда от това. Просто съвсем различни са причините, които не бих искала да ги коментирам в момента, но смяната на поколенията, смяната на музикалните редактори във всички медии също оказва влияние. Те предпочитат да пускат своите връстници, изпълнителите от новото поколение. Аз всъщност нямам абсолютно нищо против, защото има прекрасни изпълнители, на които аз дори харесвам песните. Те са изключително талантливи, но в никакъв случай не трябва да се загърбват и изпълнители от нашето време. Тъй като ние не сме спрели да работим, ние продължаваме да творим и правим хубава музика. И това е абсолютно така, защото всичките тези изпълнители като Марги Хранова, Роси Кирилова, нашият дует с Орлин Горанов и самостоятелно правим през годините песни, които обаче никъде не звучат в ефир. Което е изключително жалко, бих казала, защото това го няма никъде по света – изпълнител, който се е доказал през годините и има толкова много любов от публиката, да не му се дава шанс, да му се пускат новите песни. Това за мен е жалко. Аз бих казала, че дори ние сме изключителна конкуренция на певците, които в момента звучат. Аз правя много модерни песни, които за съжаление си ги слушам почти само вкъщи.

- Получава се някакъв своеобразен парадокс. Вашата музика не може да достигне до по-младата аудитория, а когато правите концерти, се вижда, че тя се харесва и на младата аудитория.

-  Точно така, да. Аз точно това казах, че вече на нашите концерти идват много млади хора и различни поколения, което е показателно, че тази музика се харесва. И след концерта дори идват толкова много млади хора, които са си купили дискове, които идват за автографи и искат да се снимат с нас. Това е съвсем показателно, че нашата музика се приема. Много показателно е и също така, че в пиано-баровете се пее само наша музика, от нашето поколение. Там ходят млади хора, които знаят текстовете от край до край. Просто политиката на медиите, на радиата може би е различна.

- Нещата, които са се доказали, така или иначе успяват да си проправят път, независимо от времето.

- Те остават във времето, остават като златните шлагери на България, като едни евъргрийни. И аз съм убедена, че ще се пеят още много дълги години и още поколения ще ги пеят тези песни. Може би в нов вариант, в по-съвременен и модерен вариант, което също звучи в момента, но тези песни ще останат във времето.

- Казахте, че не сте спрели да работите, какво да очакваме в най-близко време?

- Аз имам две нови песни. Една фиеста, отново моите любими песни за летния сезон. Тази година съм решила малко преди лятото да издам един албум, тъй като вече през последните пет-шест години съм записала 12 летни шлагера, които ще бъдат събрани в едно CD и ще се направи един готин купон, който да стартира едно хубаво лято. Този диск ще бъде моят подарък за моите почитатели.

- Как ще се казва дискът?

- Ще го кръстя на една от любимите ми летни песни, която записах преди две години, „Сладките неща“. Една песен, която изключително много се хареса на моите участия. Така че реших, че тъй като не ѝ се дава заслуженото внимание в медийното пространство, да я издам на диск. Хората, които искат, да могат да я слушат.

-Лятото е вашият любим сезон, но аз искам да Ви попитам как ще посрещнете Коледните и Новогодишните празници?

- Бъдни вечер и Коледа е задължително да посрещаме в домашна обстановка с любими хора, да се събираме, това са едни от най-любимите ми празници. А пък на Нова година откакто се помня, аз винаги работя. За мен всеки ден е Нова година, почти всеки ден съм на заведение, храня се почти само навън. Така че дори и да тръгна да празнувам, няма да е това, което ако отида да работя, да пея и да доставям удоволствие и щастие на хората, които ще ме слушат, ще танцуват с мен и ще направя един хубав празник за хората. Така отново ще посрещна 2020, не бих казала на работа, защото за мен това дори не е и работа, празник е за мен да пея. След което, още на 1 януари пътувам към топлите места, към екзотичен Тайланд, където отиваме с приятели.

- Каква година изпращате, госпожо Димитрова, удовлетворена ли сте?

- Да, като се върна назад, бих казала, че това беше една много успешна, много хубава и в личен план година, с много пътувания. Това ми е от години вече хоби – да пътувам до различни дестинации, когато имам свободно време. Имаше доста срещи с публиката и мисля, че беше една прекрасна година.

- Публиката ли е тази, която Ви зарежда?

- Ами много са нещата, които ме зареждат. Аз се научих през последните години да се радвам на малките и красиви неща около мен. Както казах, дори пътуванията изключително много ме зареждат. Това да пътувам и да се срещам с различни хора, да опознавам различните народи, обичам да се разхождам и сред красивата природа в България. Разбира се и публиката ме зарежда, много са нещата. Най-вече, ако има в сърцето ми любов, това най-много ме зарежда. Стимул ми дава и за работа, и да бъда по-дейна, и жизнена. Дава ми енергия.

- Какво си пожелавате за следващата 2020 г.?

- Аз си пожелавам винаги да бъда здрава. Защото здрава ли съм, тогава наистина имам енергия, жажда за живот и желания да покорявам върхове, всичките ми мечти да стават реалност. Щастлива съм, че успявам да реализирам мечтите си. Най-вече желая да съм здрава. Всички мои близки и целият български народ, на всички хора желая да са здрави най-вече.

От Радио „Фокус”

(заглавието е на ЗЕМЯ)

България

Икономика

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие