Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) “Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

“Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

“Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

Какво заковава погледите върху критикуваната творба на Матис “Танцът“. Парадоксът се състои в това, че Матис постоянно бил критикуван, но поръчките към него продължават. “Танцът“, която не е приета лесно от феновете, днес се съхранява в руската галерия “Ермитаж“.

Анри Матис е френски художник и скулптор, чието име стои в авангарда на световните майстори на палитрата като Пабло Пикасо. Според френската критика, именно Матис, Пикасо и Марсел Дюшан са тримата художници-“революционери“ в пластичното изкуство на 20-и век. При Матис има една особеност, която се отчита от изкуствоведите - макар и модерен, той е върл защитник на класиката в изкуството.

Първоначално рисува натюрморти и пейзажи, като освен на класиците, подражава на образци от традиционното японско изкуство. Пробва се и като копист на картини на Шарден, от чието творчество се възхищава. С импресионизма той се запознава чрез австралийски художник - Джон Питър Ръсел. Именно Ръсел му открива великопелието на “тайния“ свят на Ван Гог. Въвежда го и в теорията на цветовете.

До такава степен харесва творчеството на свои колеги, че закупува творбите им и почти се разорява. В домашна колекция остават гипсов бюст от Огюст Роден, картини от Пол Гоген, Винсент ван Гог, Пол Сезан. В зрелия си период Матис буквално обожава творчеството на Сезан. През 1905 г. Матис и група художници, които стават известни като “Дивите“, излагат свои творби в отделно помещение на Есенния салон в Париж.

Има творческо сътрудничество с руския колекционер Сергей Шчукин. По негова поръчка Матис създава една от най-значимите си картини - “Танцът“ (“La Danse“; 1909), като част от композиция, включваща още картината “Музиката“ (“La Musique“, 1910). Тогава Шчукин е обвинен в безвкусица, а днес “Танцът“ е считана за най-добрата творба на Матис.

Икономика

Спорт

19 140 лв. от Божинов

19 140 лв. от Божинов

Валери Божинов направи огромен жест към любимия си Левски, информира „Телеграф Медиа“.

Божигол, изкарал два периода на „Герена“ - през 2014-а...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие