Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Да препрочетем вечните класически автори

Да препрочетем вечните класически автори

Да препрочетем вечните класически автори

Едгар Алан По живее бурно и си отива от света ни едва на 40 години. Занимава се с поезия и проза, като са известни опитите му и в областта на фантастиката, също хумора, но и в детективския жанр, на който се води даже нещо като кръстник. Мрачната атмосфера се превръща в запазена марка за творбите на По. Най-известното му произведение е поемата „Гарванът”, която се превръща в истинска сензация. Иначе издига готическите романи на ново, по-високо ниво.

Марк Твен е наричен „най-американския писател” на по-миналото столетие. Пише много за свободата, за личната неприкосновеност, като ги издига в идеал за американците. Повечето му творби се развиват нейде около Мисисипи. Смело повдига и болезнената тема за робството – например в „Приключенията на Хъкълбери Фин”.

Ърнест Хемингуей - първата истинска знаменитост сред писателите – снимките му например с рибарски прът в ръце стават популярни заради пресата в цяла Америка. Смятан е за ключов представител на т. нар. „изгубено поколение”. От скептицизъм творбите му вървят към вяра и надежда. Въпреки това, отчаянието и безизходността остават негова запазена марка – като при всички писатели, преживели ужасите на войната, в чиито очи християнството се е дискредитирало. За най-известна книга на Хемингуей е смятана повестта „Старецът и морето” – точно тя му носи и Нобелова награда за литература, както и награда „Пулицър”.

Франсис Скот Фицджералд е представител на „Ерата на джаза”, както сам нарича той 20-те години на миналия век в Щатите. Книгите му са посветени на американската мечта, но на възприятието ѝ на едно материално ниво. Типичен пример за това е „Великият Гетсби”, в който от идеал желанията се превръщат в кошмар. Въпреки славата на книгата, продажбите ѝ в началото са скромни. Интересното е, че Фицджералд и Хемингуей се повлияват един друг, докато живеят в Европа.

България

Икономика

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие