Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Накратко - Свят Накpатко

Накpатко

Сухо лято

с високи температури на Балканския полуостров прогнозира популярният метеопортал Accuweather. Температурите често ще скачат над 35 и дори ще прескачат границата от 40 градуса. Валежите ще са сравнително малко и ще създават условия за суша. Опустошителните летни бури ще са по-често явление в районите на Северна Франция, Германия и Полша. Източната част на континента, най-вече Украйна, ще страда от тежки засушавания, застрашаващи реколтата.

Китай

заяви вчера, че американският държавен секретар Майк Помпейо шантажира правителството в Хонконг със закона за човешките права и демокрацията и че неотдавнашните действия на Вашингтон са равносилни на груба намеса във вътрешните работи на Китай. Помпейо каза в сряда, че отношението към активистите в Хонконг в последно време затруднява преценката дали тази територия остава с висока степен на автономия от Китай - изискване за специално отношение, което градът получава по американски закон. Говорител на офиса на китайското външно министерство за Хонконг заяви, че действията на Помпейо не могат да уплашат китайския народ и че Пекин ще защитава суверенитета си, сигурността и своите интереси за развитие.

Спортна кола

се блъсна вчера в магазин за традиционно ислямско облекло в австралийския град Сидни, при което бяха ранени 11 души, както и шофьорът, но няма данни случаят да е свързан с тероризъм, заяви полицията. Колата се блъснала в друг автомобил, спрял на светофар в предградието Банкстаун, след което продължила към близък магазин. Полицията каза, че са пострадали 11 пешеходци и мъжът, шофирал колата.