Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт19032019

Брой 308, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.7296 BGN1 GBP = 2.2898 BGN1 CHF = 1.72168 BGN
Back Вие сте тук:Начало Портрет (3) Зураб Церетели – ваятелят

Зураб Церетели – ваятелят

Зураб Церетели – ваятелят

Световноизвестният скулптор и художник от 21 години ръководи Руската художествена академия

След триумфалното откриване на изложба на големия български художник акад. Светлин Русев в Москва, по молба на читатели на ЗЕМЯ ще разкажем повече за живота и творчеството на академик Зураб Константинович Церетели, който бе символичен домакин на културното събитие в качеството му на президент на Руската художествена академия и на патрон и директор на Московския музей за модерно изкуство и специалната галерия, посветена на неговото над 60 годишно творчество.

Зураб Церетели е личност от световен мащаб в областта на културата, скулптората, изобразителните изкуства, за културния диалог между народите. Това се обуславя и от факта, че потомъкът на грузински князе днес е руски гражданин, а негови творби са изложени навсякъде по света – в САЩ, Германия, Франция, Бразилия, Великобритания, Испания, Франция, Япония, Грузия и Литва. Във Франция пред катедралата „Нотр Дам”, например, през 2010 г. е открита статуя на покойния папа Йоан-Павел Втори, изработена по инициатива на Полша. Друг интересен факт, е че в Санкт Петербург от бронз беше отлята статуя на Христос с височина 33 метра — броя на годините на земния живот на Исус. Пиедесталът й с бронзови релефи — още 50 метра. По този начин, общата височина на скулптурата ще бъде 83 м, отбеляза скулпторът.

Той напомни, че скулптурата ще бъде с пет метра по-висока от статуята на Христос в Лисабон, който се счита за най-високата в Европа. Португалците наричат своя ​​паметник „Христос-Цар”, обясни през 2013 г. Зураб Церетели.

Статуя на големия творец пази и паметта за жертвите на тетористичните актове на 11 септември 2001 година в Ню Йорк – тя е под знаковото заглавие „Сълза на скръбта”. За съжаление идеята за издигане на тази монументарна творба бе помрачено от русофобските настроения в САЩ, доколкото местните власти в Ню Йорк на два пъти отказват предложените от автора места за нейното поставяне. Днес тя се намирана брега на река Хъдзън срещу Статуята на свободата.

Важно е да се отбележи, че повечето от тези скулптори са личен дар от Церетели на съответните държави и градове.

Почетните титли и звания на големия скулптор са впечатляващи: Академик на Художествената академия на СССР (Русия) – от 1988 г. (член-кореспондент – от 1979 г.). Герой е на социалистическия труд от 1990 г. Народен художник на Съветския съюз и Русия от 1980 година, Лауреат на най-висшите награди – Държавна и Ленинска премия, първата от които получава през вече далечната 1962 г. Носител е на всички степени на ордена „За заслуги пред Отечеството”. Бил е член на Комунистическата партия на Съветския съюз от 1965 г. до нейната забрана през 1991-а.

Автор е на над 5000 творби от всички жанрове на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптора, фрески, мозайки, пана. Негови творби са художественият център на обществени места в цяла Русия – от военни паметници и обществени институции до хотели и паркове. Негов е и един от паметниците „Доброто побеждава Злото”, изложен пред централата на ООН в Ню Йорк.

Зураб Церетели е роден през 1934 година в Тбилиси. Неговият баща – Константин Георгиевич е известен в Грузия като инженер-строител, произхожда от стар грузински княжески род Церетели. Забележително влияние на Зураб е оказал братът на неговата майка – художникът Георгий Нижарадзе. В неговия дом постоянно са гостували художниците Давид Какабадзе, Серго Кобуладзе, Уча Джапаридзе и други.

Зураб Церетели е завършил факултета по живопис на Тбилиската художествена академия.

През 1964 година се обучава във Франция, където е общувал със знаменитите художници Пабло Пикасо и Марк Шагал. Творчеството в по-късни години го среща с титани като Давид Сикерос, Салвадор Дали, Кензо Танге.

От края на 1960 година започва активно да работи в областта на монументалното изкуство. От 1997 година той е Президент на Руската художествената академия.

Церетели също така е Директор на Московския музей за съвременно изкуство и Директор на Галерията на изкуствата -Церетели.

През 2010 година Зураб Церетели е удостоен със званието Кавалер на ордена на Почетния легион. През същата година Националното общество по изкуствата на САЩ му е присъдило златен „Почетен Медал“.  Зураб Церетели е първият грузински и руски художник, удостоен с такава награда. Носител на почетни грамоти на президентите Борис Елцин и Владимир Путин. Носител и на ордени и награди от САЩ, Франция, Испания, Чили, Казахстан. Република България в лицето на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов заслужено награди Зураб Церетели с Наградата „Златев век” с огърлие през ноември 2012 г.

В Изложбения комплекс на Руската художествена академия (адресът му е ул. Пречистенка, 1921, Москва) се провеждат руски и международни изложби, посветени на всички видове изобразително изкуство, архитектура и дизайн. Тук е представено многообразието на творчеството на основателя на изложбения център.

Духовен център на Русия в три епохи

Руската академия по изкуствата (аналог на родната Художествена академия) е наследник на създадената през 1757 г. Императорска академия по изкуствата, съществувала до 1917 г. и транформирана по-късно в Съветска академия на художественото изкуство. Под ръководството на Академията функционират най-престижните художествени ВУЗ-ове в Русия – Московският институт „Василий Суриков” и Санкт Петербурският институт „Иля Репин”. Академията има статут на държавна художествено-творческа институция, а нейни цели са съхраняването на руското художествено наследство, развитието на образованието по изкуствата и развитието на духовните ценности на руското общество, както и обширна научна дейност. Към Академията функционира Катедра на ЮНЕСКО, както и Отделения по изобразително изкуство, скулптора, архитектура, дизайн, фотография, сценография, изкуствознание и критика, и други. Съществуват и три регионални отделения – Южно (Ростов на Дон), Поволжско (Саратов) и за Сибир, Урал и Далечния Изток (Новосибирск). Академията има богат архив и библиотека. Почетни академици от българска страна са големите художници акад. Светлин Русев – дългогодишен председател на Съюза на българските художници и директор на Националната художествена галерия и член-кореспондентът на БАН Вежди Рашидов, който в две правителства бе министър на културата, а понастоящем е председател на Комисията по култура и медии в 44-тото НС.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Добруджа шокира като гост Монтана във Втора лига

Девет кръга преди края на шампионата във Втора лига първото място на Царско село изглежда непоклатимо. Нещо повече, след като аутсайдерът До…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие