Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт11122018

Брой 238, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72002 BGN1 GBP = 2.19547 BGN1 CHF = 1.73098 BGN
Back Вие сте тук:Начало Портрет (3) Зураб Церетели – ваятелят

Зураб Церетели – ваятелят

Зураб Церетели – ваятелят

Световноизвестният скулптор и художник от 21 години ръководи Руската художествена академия

След триумфалното откриване на изложба на големия български художник акад. Светлин Русев в Москва, по молба на читатели на ЗЕМЯ ще разкажем повече за живота и творчеството на академик Зураб Константинович Церетели, който бе символичен домакин на културното събитие в качеството му на президент на Руската художествена академия и на патрон и директор на Московския музей за модерно изкуство и специалната галерия, посветена на неговото над 60 годишно творчество.

Зураб Церетели е личност от световен мащаб в областта на културата, скулптората, изобразителните изкуства, за културния диалог между народите. Това се обуславя и от факта, че потомъкът на грузински князе днес е руски гражданин, а негови творби са изложени навсякъде по света – в САЩ, Германия, Франция, Бразилия, Великобритания, Испания, Франция, Япония, Грузия и Литва. Във Франция пред катедралата „Нотр Дам”, например, през 2010 г. е открита статуя на покойния папа Йоан-Павел Втори, изработена по инициатива на Полша. Друг интересен факт, е че в Санкт Петербург от бронз беше отлята статуя на Христос с височина 33 метра — броя на годините на земния живот на Исус. Пиедесталът й с бронзови релефи — още 50 метра. По този начин, общата височина на скулптурата ще бъде 83 м, отбеляза скулпторът.

Той напомни, че скулптурата ще бъде с пет метра по-висока от статуята на Христос в Лисабон, който се счита за най-високата в Европа. Португалците наричат своя ​​паметник „Христос-Цар”, обясни през 2013 г. Зураб Церетели.

Статуя на големия творец пази и паметта за жертвите на тетористичните актове на 11 септември 2001 година в Ню Йорк – тя е под знаковото заглавие „Сълза на скръбта”. За съжаление идеята за издигане на тази монументарна творба бе помрачено от русофобските настроения в САЩ, доколкото местните власти в Ню Йорк на два пъти отказват предложените от автора места за нейното поставяне. Днес тя се намирана брега на река Хъдзън срещу Статуята на свободата.

Важно е да се отбележи, че повечето от тези скулптори са личен дар от Церетели на съответните държави и градове.

Почетните титли и звания на големия скулптор са впечатляващи: Академик на Художествената академия на СССР (Русия) – от 1988 г. (член-кореспондент – от 1979 г.). Герой е на социалистическия труд от 1990 г. Народен художник на Съветския съюз и Русия от 1980 година, Лауреат на най-висшите награди – Държавна и Ленинска премия, първата от които получава през вече далечната 1962 г. Носител е на всички степени на ордена „За заслуги пред Отечеството”. Бил е член на Комунистическата партия на Съветския съюз от 1965 г. до нейната забрана през 1991-а.

Автор е на над 5000 творби от всички жанрове на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптора, фрески, мозайки, пана. Негови творби са художественият център на обществени места в цяла Русия – от военни паметници и обществени институции до хотели и паркове. Негов е и един от паметниците „Доброто побеждава Злото”, изложен пред централата на ООН в Ню Йорк.

Зураб Церетели е роден през 1934 година в Тбилиси. Неговият баща – Константин Георгиевич е известен в Грузия като инженер-строител, произхожда от стар грузински княжески род Церетели. Забележително влияние на Зураб е оказал братът на неговата майка – художникът Георгий Нижарадзе. В неговия дом постоянно са гостували художниците Давид Какабадзе, Серго Кобуладзе, Уча Джапаридзе и други.

Зураб Церетели е завършил факултета по живопис на Тбилиската художествена академия.

През 1964 година се обучава във Франция, където е общувал със знаменитите художници Пабло Пикасо и Марк Шагал. Творчеството в по-късни години го среща с титани като Давид Сикерос, Салвадор Дали, Кензо Танге.

От края на 1960 година започва активно да работи в областта на монументалното изкуство. От 1997 година той е Президент на Руската художествената академия.

Церетели също така е Директор на Московския музей за съвременно изкуство и Директор на Галерията на изкуствата -Церетели.

През 2010 година Зураб Церетели е удостоен със званието Кавалер на ордена на Почетния легион. През същата година Националното общество по изкуствата на САЩ му е присъдило златен „Почетен Медал“.  Зураб Церетели е първият грузински и руски художник, удостоен с такава награда. Носител на почетни грамоти на президентите Борис Елцин и Владимир Путин. Носител и на ордени и награди от САЩ, Франция, Испания, Чили, Казахстан. Република България в лицето на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов заслужено награди Зураб Церетели с Наградата „Златев век” с огърлие през ноември 2012 г.

В Изложбения комплекс на Руската художествена академия (адресът му е ул. Пречистенка, 1921, Москва) се провеждат руски и международни изложби, посветени на всички видове изобразително изкуство, архитектура и дизайн. Тук е представено многообразието на творчеството на основателя на изложбения център.

Духовен център на Русия в три епохи

Руската академия по изкуствата (аналог на родната Художествена академия) е наследник на създадената през 1757 г. Императорска академия по изкуствата, съществувала до 1917 г. и транформирана по-късно в Съветска академия на художественото изкуство. Под ръководството на Академията функционират най-престижните художествени ВУЗ-ове в Русия – Московският институт „Василий Суриков” и Санкт Петербурският институт „Иля Репин”. Академията има статут на държавна художествено-творческа институция, а нейни цели са съхраняването на руското художествено наследство, развитието на образованието по изкуствата и развитието на духовните ценности на руското общество, както и обширна научна дейност. Към Академията функционира Катедра на ЮНЕСКО, както и Отделения по изобразително изкуство, скулптора, архитектура, дизайн, фотография, сценография, изкуствознание и критика, и други. Съществуват и три регионални отделения – Южно (Ростов на Дон), Поволжско (Саратов) и за Сибир, Урал и Далечния Изток (Новосибирск). Академията има богат архив и библиотека. Почетни академици от българска страна са големите художници акад. Светлин Русев – дългогодишен председател на Съюза на българските художници и директор на Националната художествена галерия и член-кореспондентът на БАН Вежди Рашидов, който в две правителства бе министър на културата, а понастоящем е председател на Комисията по култура и медии в 44-тото НС.

Икономика

Заетите в агросектора все по-малко

Заетите в агросектора все по-малко

Производителността на труда в селското стопанство е най-ниската в страната, едва 6,70 лв. за един работен човекочас

Заетите във всички направ…

Прочети още:

Loading...

Култура

Loading...

Спорт

Етър вняся жалба срещу съдията Никола Попов

Етър вняся жалба срещу съдията Никола Попов

Героят от САЩ`94 Краси Балъков заплаши да напусне България „преди да го хване параноята”

Ръководството на Етър ще внесе жалба до Съдийската к…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Трети български продукт получи защитено географско указание

Трети български продукт получи защитено географско указание

Европейската комисия обяви официално „Гроздова ракия Търговище“ за продукт със защитено географско указание. Решението е взето на 21 ноември…

Прочети още:

Loading...