Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт22052018

Брой 99, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66326 BGN1 GBP = 2.23166 BGN1 CHF = 1.66411 BGN
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Младок спечели титлата на 400 м с препятствия на световното първенство по лека атлетика

Младок спечели титлата на 400 м с препятствия на световното първенство по лека атлетика

21-годишният нор­вежец Кар­с­тен Вар­холм триум­фира в бягането на 400 м с препят­с­т­вия на светов­ното пър­вен­с­тво по лека атлетика в Лон­дон. Европейс­кият шам­пион за младежи до 23 години от Бид­гошч 2017 беше най-бърз на финала с 48.35 сек. и донесе пър­вото злато за скан­динав­ците в беговите дис­цип­лини от 1987 година, когато Инг­рид Крис­тиан­сен спечели на 10 000 метра в Рим. Вар­холм показа най-голяма стабил­ност на мок­рата от дъжда писта и изп­ревари с 14 стотни от секун­дата брон­зовия олим­пийски медалист от Рио 2016 и европейски пър­венец в дис­цип­лината от Амс­тер­дам 2016 Ясмани Копейо (Тур­ция). Олим­пийс­кият шам­пион и двук­ратен световен пър­венец Керон Клемънт (САЩ) завърши трети за 48.52 сек.

Филис Фран­сис от САЩ изненад­ващо спечели в бягането на 400 м. Тя шокира фаворит­ките с лично пос­тижение в кариерата си от 49.92 сек.

Няколко часа след като нап­рави солово бягане на 200 м, Исаак Мак­вала се класира и за финала в дис­цип­лината. Бот­с­ванецът, който беше спрян от учас­тие на 400 м заради вирус, завърши втори в пър­вата полуфинална серия с 20.14 секунди (+2.1 м/сек) и продължи към финала по право. Победител в тази серия и най-бърз преди бит­ката за раз­п­ределението на медалите беше американецът Айзая Йънг с 20.12 сек.

Светов­ният шам­пион на 400 метра Уейд ван Ний­керк (ЮАР) намери място сред най-добрите осем с пос­лед­ното най-добро “губещо“ време — 20.28 сек (+0.3 м/сек). Той завърши трети в пос­лед­ния полуфинал, който беше спечелен от Рамил Гулиев (Тур­ция) с 20.17 сек.

Даря Клишина пос­тигна най-добър резул­тат в квалификацията в скока на дъл­жина. Рус­кинята, която учас­тва под неут­рален флаг, пос­тигна 6.66 м. Нито една със­тезателка не успя да се справи с квалификацион­ната норма от 6.70 м в пролив­ния дъжд. Олим­пийс­ката и световна шам­пионка Тиана Бар­толета (САЩ) записа второ пос­тижение в квалификацията — 6.64 м. Бит­ката за раз­п­ределението на медалите е тази вечер от 21 часа бъл­гар­ско време.

България

Заменят пластмасовите чаши в детските градини с метални

Заменят плас­т­масовите чаши в дет­с­ките градини с метални

Да се заменят плас­т­масовите чаши за еднок­ратна упот­реба в дет­с­ките градини с метални, пред­лагат от Общес­т­вения цен­тър за околна среда и усто…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Омбудсманът видя картел на розопреработвателите

Омбуд­с­манът видя кар­тел на розоп­реработ­вателите

Омбуд­с­манът Мая Манолова ще сезира КЗК за кар­тел на розоп­реработ­вателите, Това обяви тя в Кар­лов­ско при среща с розоп­роиз­водители. По думите…

Прочети още:

Loading...

Култура

Софийската филхармония открива „Софийски музикални седмици“

Софийс­ката фил­хар­мония отк­рива „Софийски музикални сед­мици“

Солисти са Минчо Минчев и Лиляна Кехайова

С прог­рама от славян­ски ком­позитори Софийс­ката фил­хар­мония под дириген­т­с­т­вото на маес­тро Марк Кадин…

Прочети още:

Loading...

Свят

Реджеп Ердоган търси подкрепа от турската диаспора в чужбина

Реджеп Ердоган търси под­к­репа от тур­с­ката диас­пора в чуж­бина

Президентът призова сънародниците си емигранти да гласуват за него

Тур­с­кият президент Реджеп Ердоган произ­несе предиз­борна реч пред хиляди ту…

Прочети още:

Loading...

Земеделие