Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб30052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Илиан Стоянов: В българските футболни школи гледат на децата като банкноти

Илиан Стоянов: В българските футболни школи гледат на децата като банкноти

Илиан Стоянов: В българските футболни школи гледат на децата като банкноти

В Аякс родителите плащат символично по 1 евро на месец, докато у нас хората с пари, се бъркат в работата на треньорите, твърди бившият играч на Левски и националния отбор

Бившият футболист на Левски и националния отбор на България Илиан Стоянов живее вече 15 години в Япония. Той има собствена школа там, а освен това помага активно и на ФК Кюстендил в България. Коловати, както е прозвището на железния бранител, даде интервю пред БЛИЦ.

- 15 години си вече в Япония. Каква е равносметката?

- Щом съм останал тук значи съм доволен и ми е харесало. Още през 2005 година дойдох тук и след един месец усетих, че искам да остана живея в Япония.

- Толкова много ли те впечатли?

- Да. Спокойствието, добрината на хората, всеки си знае задълженията. Имат отношение...

- Промени ли те и теб животът в Япония?

- Много по-различен съм, по-спокоен. В България бях избухлив, нервак, а сега го няма това. Още в началото когато дойдох това ми повлия и много бързо се промених.

- На световното всички се изумиха от действията на феновете на Япония и как почистват стадиона след себе си. ​?Наистина ли са такива?

- Да. Светът се изумява, но хората, които живеем тук - не. След мачове от първенството е така. След двубои дори на деца и юноши родителите почистват след себе си, децата почистват. Така са възпитани. Още от малки ги учат на тези неща.

- Живееш в град Гудаматсу. Какъв е той?

- Има около 160 000 души. За България е голям град, но за Япония е малък. Животът е спокоен и всеки ден за мен е еднакъв. В школата имам 60 деца, сам ги тренирам. Направил съм си график. Събота и неделя имаме мачове. Всеки ден минава в тренировки, има и родители, които ми помагат. Правят го от желание, а не като в България - колко пари ще ми дадеш, за да ти помогна?

- Синът ти е при теб. Той насочва ли се вече към футбола?

- Той е при мен от година и половина. Играе футбол още откакто беше в България. Беше в ДИТ, а сега е тук.

- Харесва ли Япония, свикнал ли е с нея, научи ли езика?

- Той е идвал много пъти, харесва му много тук. Учеше в японска паралелка в 18-о училище. Говори перфектно езика, знае две азбуки. Сега напредна с йероглифите. Преподавателите са много доволни от него. Моята цел е да стане добър човек, да завърши университет. А дали ще стане футболист зависи от него. Оставил съм го да реши. Уча го на каквото трябва, а ако иска нека да възприема.

- Казваш две азбуки. Сложен ли е много езикът и ти как свикна с него?

- Последните 5 години научих езика. Преди това бях с преводачи. Докато играех имах и двама сърби за треньори. Сега го знам говоримо. Писмено е доста сложен.

- Как върви твоята школа?

- Школата върви добре, вече пета година. Крачка по крачка вървим напред. Идеята ми е да създам професионални футболисти. Не вземам пари, не търся резултати, а искам да създам играчи. Опитвам да се научат да играят футбол. Ако в бъдеще 4-5 деца влязат в професионалния футбол ще бъда щастлив. Аз вече имам А лиценз, чакам догодина да получа Про и да мога да водя отбор от първенството. Има интерес, два-три отбора ме питаха, водихме разговори. Но без лиценз няма как.

- Как се издържа една школа без да има такси? Тук в България това също е наболяла тема..

- Със спонсори. Повечето спонсори на моята школа са мои фенове от времето, когато играех футбол. Няма как от друго. За мен в България трябва поне в школите на големите отбори да не се вземат пари. Ако е частна школата - нормално да се плаща. Но големи отбори с много фенове и високи бюджети, би трябвало да могат да отделят пари за това. Примерно в Аякс плащат 1 евро на месец символично, а се чудим после защо имат такива успехи и как на 16-17 години са твърди титуляри и играят финал в Шампионска лига. В България на децата гледат като банкноти, детските школи се превърнаха в бизнес... Има и друго - нашите треньори в школите не са подготвени да водят деца. За мен са интернет треньори. Гледат видеа и действат копи-пейст. Не може един треньор на 20 години да тренира детето ми, без да е играл професионален футбол. Имал бил диплома от НСА. Трябва да се залага на опитни специалисти. Навремето във всеки един град треньорите бяха легенди от футбола. С две думи от тях научаваш повече отколкото сега. Липсват такива треньори и това е голям проблем.

- Има ли интерес от страна на спонсори към спорта и в частност към футбола в Япония?

- Повечето детски отбори тук са училищни. Държавата помага. Родителите от време на време купуват екипировка. Но има отбори, които са създадени отдавна, имат доста спонсори и са добре.

- Какво е нивото на местния футбол?

- През последните 6-7 години спадна драстично. Чужденците, които идват, са на нивото на местните, а така няма смисъл. Чужденецът трябва да е по-добър. От школите не излизат млади футболисти, а ако излезе някой го продават бързо.

- Звучи като в България...

- Да, ситуацията прилича на тази в България. Навремето имаше добри чуждестранни играчи, национали на Бразилия и други държави. Сега не е така.

- Плащат ли космически заплати по подобие на Китай?

- Не. Няма нищо общо. Сега тук е Иниеста, но неговата заплата се плаща от спонсори. Не знам дали клубът въобще дава някаква част от заплатата му.

- Няма как да не те питам дали следиш какво се случва в българския футбол - тежка загуба, расистки скандал, оставка на Борислав Михайлов.

- Националният отбор не съм го гледал от много години. Не се интересувам от него. Не гледах мача с Англия, а резултатът го разбрах на другата сутрин. Нормално е при такива резултати и това представяне да има промяна и някой да понесе отговорност.

- Мислиш ли, че сме толкова големи расисти, колкото ни изкараха всички след мача с Англия?

- Не, категорично. За мен това беше скроен номер. Имаше умишлено насаждане на напрежение още две седмици преди мача, много се изговори и изписа. Мисля, че нещо е нагласено. А и смешно англичани да говорят за расизъм. Видяхме как след мача с България имаше няколко случая на расизъм в двубои от различни нива на английското първенство, дори една среща беше прекратена точно заради това. И нека те не ни говорят на нас за расизъм!

- А какво се случва с Левски следиш ли? Все пак има доста промени...

- И там не следя много какво се случва. Но откакто Павел Колев, новите спонсори и Петър Хубчев дойдоха, обръщам повече внимание. Гледам мачовете когато мога, но часовата разлика е много голяма. Мисля, че нещата започват да влизат в ред. Най-важното е отборът да се изчисти финансово, а след това да се започне на чисто. Да се вкарат по-добри чужденци, да се развие школата, да се изкарват повече играчи от нея.

- Наскоро беше написал във Фейсбук - Наско Сираков е правилният човек! За президент на БФС ли имаш предвид?

- Да. Той е най-добрият вариант за БФС. Специално за футбола в България няма човек, който да разбира повече от него. Още навремето в Левски - той директор, а аз футболист, гледах да се уча от него, виждаше се, че разбира много, наблюдавах го. Не знам обаче дали ще се съгласи. Има и млади хора, които могат да застанат начело. Стилиян Петров е отличен вариант. Познавам и Мишо Касабов от над 20 години. Смятам, че ако остане той за постоянно на поста, също ще се справи добре и ще бъде голям плюс.

- Споменаваш Сираков, споменаваш Стилиян... Тук често си задаваме въпроса дали някога ще имаме пак такива футболисти?

- Не се появяват вече такива. Виж националния отбор - кой къде играе и дали могат да излязат в някой добър европейски отбор. Имаме един Ивелин Попов и това е. Другите са в трета дивизия на Германия и шеста на Франция, образно казано. Не ми се говори какви попадат в отборите и школите заради родителски намеси, заради политически намеси. Няма ли честни хора, които да работят честно и почтено, няма как да станат нещата. С тези в момента не става. Трябват честни и независими. Аз и от тази гледна точка не съм се върнал в България. Не мога да се мазня на някого, да слушам. Никога не съм имал шеф. Няма как да дойде някой, който не разбира от футбол и да ми казва какво да правя. Това е самата истина. Не мога да съм треньор и да дойде някой с пари и да ми обяснява кой да играе. В Япония е по-трудно, но предпочитам така. Специално във футбола и спорта няма такива неща. Тук какви пари се харчат... Урава Редс имат най-много фенове. На домакински мачове са по 50 000, навън ходят по 10 000. Бюджетът им е повече от на цялата “А“ група. Обаче треньорът е оставен да работи спокойно, а са пред изпадане. Други отбори изпаднаха, но си оставиха треньорите да работят. Тук отношението е - имам пари, давам ги, но не разбирам и не се бъркам. А в България с пари си капитан на кораб и решаваш всичко. Аз не мога така. Честен съм и на никой нищо лошо не съм направил. За жалост вече ми останаха много малко приятели, но това всъщност е хубаво. Разбрах какви са повечето. Докато играеш футбол, докато си известен, всички са около теб, всеки ти е приятел. А после никой не се сеща за теб, не се сеща да попита как си...

- Какво върви школата в Кюстендил?

- Отлично. Над 200 деца имаме във ФК Кюстендил. Отборът ни е във В група и сме на 7 точки от лидера Миньор. Купихме екипировки. Има хора, които помагат и движат нещата. В началото имаше голям натиск и добре, че успях да се намеся. Прибирам се от време на време, за да видя какво се случва.

България

Икономика

Култура

Свят

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...