Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Олимпиадата в Токио се отлага за 2021 година

Олимпиадата в Токио се отлага за 2021 година

Олимпиадата в Токио се отлага за 2021 година

Японският премиер Шиндзо Абе официално поиска от президента на МОК Томас Бах едногодишна отсрочка на Игрите заради глобалната пандемия от коронавирус

Само 48 часа след като МОК обяви, че ще вземе окончателно решение за Олимпийските игри в Токио в рамките на следващите четири седмици, стана ясно, че най-големият спортен форум на планетата се отлага за 2021 година. Тази промяна стана факт, след като вчера японският премиер Шиндзо Абе официално поиска от президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах едногодишно отлагане на Игрите заради глобалната пандемия от коронавирус.

“Предложих на президента Бах да обмисли отлагане с около една година, за да направим възможно спортистите да участват в най-доброто си състояние и събитието да се проведе в безопасност за зрителите. Той се съгласи на 100%“, заяви Абе. По програма Олимпийските игри трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август.

Преди няколко дни председателят на организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори изрази увереност, че Игрите няма да бъдат отменени. В същия ден последва интервю на Дик Паунд за „Юс Ес Ей Тудей”, в което функционерът заяви, че решение за Олимпиадата вече е взето. МОК е решил Олимпийските игри в Токио тази година да бъдат отложени заради пандемията от новия коронавирус, съобщи Ройтерс, като се позова на члена на МОК Дик Паунд. “На основата на информацията, с която разполага МОК, беше взето решение за отлагане“, е казал Паунд пред „Юс Ес Ей Тудей”.

Няколко часа преди да стане ясно, че най-големият спортен форум се отлага официално, Олимпийският комитет на САЩ призова МОК да отложи Игрите след допитване сред спортистите на американския отбор. Анкетата показа, че по-голямата част от тях искат отлагане на Олимпиадата в Токио заради пандемията с коронавируса.

“Ние сме благодарни на 1780 спортисти от САЩ за това, че споделиха с нас своето мнение, докато се опитваме да решим проблемите, свързани с коронавируса и Игрите в Токио. Вариантът за отлагане е най-перспективен и ние призоваваме МОК да вземе всички мерки, за да осигури безопасно и справедливо провеждане на Игрите за всички участници“, се казва в съобщението на комитета. Очаква се около 600 американски спортисти да участват на Олимпийските игри в Токио.

Олимпийският комитет на Швейцария също призова за отлагане на Олимпийските игри в Токио през лятото на 2020 година. “При тези условия не вярваме, че провеждането на Олимпийски игри е възможно. Искаме отлагане от Международния олимпийски комитет“, заяви Юрг Стал, президент на Швейцарския олимпийски комитет.

Така след Канада и Австралия още два национални олимпийски комитета поискаха отлагане на Олимпийските игри, което по-късно стана факт.

В същото време организационният комитет на Токио 2020 промени правилата при провеждането на щафетата с олимпийския огън заради пандемията от коронавирус. Отменено е използването на факела поради мерки за сигурност, съобщава японската телевизия NHK. Още не е ясно обаче какво ще се случи с щафетата след официалното решение за отлагане на Игрите с една година.

Както е известно, други две големи спортни прояви, които бяха предвидени за лятото на 2020 г. - европейското първенство по футбол и Копа Америка, също бяха преместени за догодина.

България

Икономика

Култура

Свят

Земеделие