Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет20042018

Брой 77, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.57881 BGN1 GBP = 2.24537 BGN1 CHF = 1.63272 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Двете групировки създадат комисии, които ще уточнят следващите стъпки

Съперничещите основни палестински движения,Хамас и Фатах постигнаха в Кайро предварително, частично споразумение за управление на ивицата Газа, предаде АП, като се позова на източници, близки до водените с посредничеството на Египет преговори.

Споразумението може да подготви пътя за възстановяване на управлението в ивицата Газа на палестинския президент Махмуд Абас, който е и лидер на Фатах. Хамас установи контрол със сила над крайбрежния анклав преди десетилетие.

Възможно е Абас да посети ивицата Газа през идните седмици, в зависимост доколко успешно ще бъде прилагано споразумението. Палестинският президент не е стъпвал на тази територия от 2007 г.

Абас контролира де факто само Западния бряг на река Йордан. Хамас изпадна в още по-голяма изолация, след като Израел и Египет наложиха блокада на ивицата Газа.

Ислямисткото движение установи със сила контрол над анклава през 2007-а година след като спечели общопалестинските избори, но на практика то не бе допуснато до изпълнителната власт.

Всички опити за постигане на споразумение между Фатах и Хамас през последното десетилетие се провалиха. Всяко от двете движения засили хватката си над контролираната от него палестинска територия, което правеше договарянето между тях все по-трудно.

Сега Фатах и Хамас са се разбрали да създадат комисии, които да уточнят детайлите по новото споразумение — механизъм, който преди бързо е водел до задънена улица.

Една комисиите ще има 4 месеца да определи кои от хилядите цивилни служители на управлението на ислямисткото движение в ивицата Газа ще могад да се включат към новата администрация в анклава. Друга комисия ще отговаря за включването на 3000 представители на Фатах в полицейските сили на тази територия, които сега са под ръководството на Хамас.

България

Пореден национален протест на хората с увреждания

Пореден национален протест на хората с увреждания

“Не увреждането убива децата ни, а държавата“, пишеше на плакатите на недоволните родители, майка емигрира заради нехайната държава

Родители …

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Спорт

Григор Димитров започна слабо, но стигна до успеха

Григор Димитров започна слабо, но стигна до успеха

Най-добрият български тенисист отстрани френски квалификант в Монте Карло

Световният номер 5 Григор Димитров осъществи обрат — 3:6, 6&#58

Прочети още:

Loading...

Земеделие