Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон16072018

Брой 139, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67983 BGN1 GBP = 2.21028 BGN1 CHF = 1.67108 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Двете групировки създадат комисии, които ще уточнят следващите стъпки

Съпер­ничещите основни палес­тин­ски движения,Хамас и Фатах пос­тиг­наха в Кайро пред­варително, час­тично споразумение за управ­ление на ивицата Газа, предаде АП, като се позова на източ­ници, близки до водените с пос­ред­ничес­т­вото на Египет преговори.

Споразумението може да под­готви пътя за въз­с­тановяване на управ­лението в ивицата Газа на палес­тин­с­кия президент Мах­муд Абас, който е и лидер на Фатах. Хамас установи кон­т­рол със сила над крайб­реж­ния анк­лав преди десетилетие.

Въз­можно е Абас да посети ивицата Газа през идните сед­мици, в зависимост доколко успешно ще бъде прилагано споразумението. Палес­тин­с­кият президент не е стъп­вал на тази територия от 2007 г.

Абас кон­т­ролира де факто само Запад­ния бряг на река Йор­дан. Хамас изпадна в още по-голяма изолация, след като Израел и Египет наложиха блокада на ивицата Газа.

Ислямис­т­кото движение установи със сила кон­т­рол над анк­лава през 2007-а година след като спечели общопалес­тин­с­ките избори, но на прак­тика то не бе допус­нато до изпъл­нител­ната власт.

Всички опити за пос­тигане на споразумение между Фатах и Хамас през пос­лед­ното десетилетие се провалиха. Всяко от двете движения засили хват­ката си над кон­т­ролираната от него палес­тин­ска територия, което правеше договарянето между тях все по-трудно.

Сега Фатах и Хамас са се раз­б­рали да съз­дадат комисии, които да уточ­нят детай­лите по новото споразумение — механизъм, който преди бързо е водел до задънена улица.

Една комисиите ще има 4 месеца да определи кои от хилядите цивилни служители на управ­лението на ислямис­т­кото движение в ивицата Газа ще могад да се включат към новата админис­т­рация в анк­лава. Друга комисия ще отговаря за включ­ването на 3000 пред­с­тавители на Фатах в полицейс­ките сили на тази територия, които сега са под ръковод­с­т­вото на Хамас.

България

Вежди Рашидов дарява заплатата си за онкоболна млада жена

Вежди Рашидов дарява зап­латата си за онкоболна млада жена

Пред­седателят на пар­ламен­тар­ната комисия по кул­тура Вежди Рашидов съобщи днес, че дарява 3000 лева за лечението на тежко бол­ната Надежда Ого…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Странджа се опълчи на властта

Стран­джа се опълчи на властта

Премиерът Бойко Борисов не посмя да отиде при гневните земеделци, пострадали от опасната болест по животните им

Премиерът Бойко Борисов изпра…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Loading...

Земеделие

Защо плаче баба Дора?

Защо плаче баба Дора?

Цял месец държавните чиновници не могат да кажат как опасната болест по овцете и козите е дошла у нас

Защо баба Дора плаче, а хората си скубя…

Прочети още:

Loading...