Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон16072018

Брой 139, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67983 BGN1 GBP = 2.21028 BGN1 CHF = 1.67108 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Тръмп: Не сме спечелили нищо от ядрената сделка с Иран

Тръмп: Не сме спечелили нищо от ядрената сделка с Иран

Тръмп: Не сме спечелили нищо от ядрената сделка с Иран

До неделя президентът официално трябва да оцени изпълнението на споразумението

Президен­тът на САЩ Доналд Тръмп отново определи споразумението за иран­с­ката ядрена прог­рама като много слабо, предаде Франс прес. Все повече приб­лижава край­ният срок, в който той трябва да обяви решението си за него. “Това е най-лошото въз­можно споразумение, ние не сме спечелили нищо“, заяви Тръмп пред телевизия “Фокс нюз“.

“Сключили сме го от слабост, а имаме много сила“, добави президен­тът на САЩ. “Ще видим какво ще стане скоро“, под­черта Тръмп, който трябва да обяви решението си до края на сед­мицата. Според американ­с­ките закони президен­тът на САЩ трябва да пот­вър­ж­дава на всеки 90 дни пред Кон­г­реса дали Иран спазва споразумението и дали отменяне на сан­к­циите наис­тина отговаря на национал­ните интереси на САЩ. Досега Тръмп пот­вър­ж­даваше споразумението, но той даде да се раз­бере, че този път ще бъде критичен. Срокът изтича в неделя и според мнозина американ­ски комен­татори президен­тът може да реши този път да не пот­върди споразумението. Това ще изп­рати топ­ката обратно в полето на Кон­г­реса и бъдещето на споразумението ще се окаже под въп­рос.

В случай, че Тръмп не пот­върди изпъл­нението на споразумението, Кон­г­ресът ще раз­полага с 60 дни, за да реши дали да наложи отново сан­к­ции. Споразумението между Техеран и големите сили има за цел да гаран­тира мир­ния харак­тер на иран­с­ката ядрена прог­рама в замяна на пос­тепенно отменяне на сан­к­циите.

Пред­седателят на Комисията по вън­ш­ните работи към Камарата на пред­с­тавителите Ед Ройс заяви на изс­луш­ване, че споразумението с Иран трябва да бъде прилагано стрик­тно, независимо от недос­татъците му. През 2015 г. Ройс, както и всички останали репуб­ликанци в Кон­г­реса на САЩ, се противопос­тави на сключ­ването на споразумението, пос­тиг­нато при управ­лението на предиш­ния президент Барак Обама и под­писано от САЩ, Иран, Китай, Русия, Фран­ция, Великоб­ритания, Гер­мания и ЕС. На същото изс­луш­ване най-високопоставеният пред­с­тавител на Демок­ратичес­ката пар­тия в Комисията по вън­ш­ните работи Елиът Енджъл заяви, че отменяне на споразумението би било сериозна грешка.

България

Вежди Рашидов дарява заплатата си за онкоболна млада жена

Вежди Рашидов дарява зап­латата си за онкоболна млада жена

Пред­седателят на пар­ламен­тар­ната комисия по кул­тура Вежди Рашидов съобщи днес, че дарява 3000 лева за лечението на тежко бол­ната Надежда Ого…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Странджа се опълчи на властта

Стран­джа се опълчи на властта

Премиерът Бойко Борисов не посмя да отиде при гневните земеделци, пострадали от опасната болест по животните им

Премиерът Бойко Борисов изпра…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Loading...

Земеделие

Защо плаче баба Дора?

Защо плаче баба Дора?

Цял месец държавните чиновници не могат да кажат как опасната болест по овцете и козите е дошла у нас

Защо баба Дора плаче, а хората си скубя…

Прочети още:

Loading...