Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет20042018

Брой 77, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.57958 BGN1 GBP = 2.24873 BGN1 CHF = 1.63312 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Очакват Мило Джуканович да стане втори път президент на Черна гора

Очакват Мило Джуканович да стане втори път президент на Черна гора

Очакват Мило Джуканович да стане втори път президент на Черна гора

Гражданите на Черна гора избираха в неделя нов държавен глава на 7-ите по ред президентски избори от въвеждането на многопартийна система и 3-тите от обявяването на независимостта, предаде Танюг.

Право на глас на тези избори имаха 532 599 граждани, които избираха между 7 кандидати.

От 1990 г. насам президенти на Черна гора са били Момир Булатович (2 пъти), Мило Джуканович (1 мандат) и Филип Вуянович (3 пъти).

Според последните анкети фаворит на изборите е лидерът на управляващата Демократична партия на социалистите Мило Джуканович, който според последните проучвания от март е подкрепян от 50,6 процента от избирателите.

Основният конкурент на Джуканович е кандидатът на мнозинството от опозиционните партии Младен Боянич — бизнесмен с просръбски и антинатовски позиции, който се ползва с подкрепата на 35,5 процента от избирателите.

Новост на сегашните избори бе, че за пръв път в историята на Черна гора в сегашните избори участва жена — Драгиня Вуксанович, кандидатка на Социалдемократическата партия. За победа на първи тур е необходима подкрепа от 51 процента от избирателите.

Ако нито един от кандидатите не успее да получи такава подкрепа, ще бъде организиран втори тур след 2 седмици.

Джуканович е фаворитът за поста, който иначе е с по-скоро представителни функции. Това е първият вот за Черна гора, откакто тя стана член на НАТО през декември въпреки гневната реакция на доскоро неизменния съюзник Русия и на опозицията в страната.

Икономика

Култура

Спорт

Земеделие