Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон20082018

Брой 163, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.717 BGN1 GBP = 2.18346 BGN1 CHF = 1.72502 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Ким премахва ядрените оръжия в замяна на гаранции за сигурност от Тръмп

Ким премахва ядрените оръжия в замяна на гаранции за сигурност от Тръмп

Ким премахва ядрените оръжия в замяна на гаранции за сигурност от Тръмп

Ликвидирането на потенциала на КНДР може да отнеме 10 години

Президен­тът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обещаха вчера да работят за Корейски полуос­т­ров без ядрени оръжия, а Вашин­г­тон пое ангажимент да предос­тави гаран­ции за сигур­ност на Пхенян, предаде Рой­терс.

Но съв­мес­т­ното изяв­ление, под­писано в края на историчес­ката им среща в Син­гапур, не даде много под­роб­ности как всяка от тези цели ще бъде пос­тиг­ната.

“Президен­тът Тръмп пое ангажимент да предос­тави гаран­ции за сигур­ност на КНДР и пред­седателят Ким Чен-ун пот­върди своя твърд и непоколебим ангажимент към пълна денук­леаризация на Корейс­кия полуос­т­ров“, гласи тек­с­тът.

Тръмп каза, че процедурата по премах­ване на ядрените оръжия от полуос­т­рова може да започне “много, много бързо“. Американ­с­кият дър­жавен сек­ретар Майк Пом­пейо и север­нокорейски пред­с­тавители ще проведат въз­можно най-скоро по-нататъшни преговори.

Докумен­тът не споменава нищо за меж­дународ­ните сан­к­ции, които бяха наложени на Северна Корея заради прог­рамата й за ядрени оръжия. Никъде не се говори и за сключ­ване на мирен договор. САЩ и Северна Корея воюват в Корейс­ката война (19501953 г.) и тех­нически все още са във война, тъй като кон­ф­лик­тът бе прек­ратен с обик­новено примирие.

Пъл­ното унищожаване на ракетно-ядрения потен­циал на КНДР ще отнеме минимум 10 г. и ще изис­ква същес­т­вена ком­пен­сация за Пхенян, включително под­пис­ването на договор за ненападение с Вашин­г­тон, твърди съвет­ник на президента на Репуб­лика Корея в интервю за япон­с­кия в. “Никей“, цитирано от ТАСС.

Според него въп­росът за север­нокорейс­кото ядрено оръжие, радиоак­тив­ните материали и меж­дукон­тинен­тал­ните балис­тични ракети може да бъде решен за две и половина години, но заедно с лик­видацията на съот­вет­ните обекти целият процес може да бъде завър­шен за 10 години. В замяна обаче, Северна Корея иска три вида гаран­ции — политически, военни и икономически. Въп­росът е какво ще пред­ложат САЩ в тази насока, допълва той.

България

Икономика

Култура

Историята на мулан оживява на голям екран

Историята на мулан оживява на голям екран

Дисни показа за пръв път как ще изг­лежда “живата“ Мулан в игрален филм, чиито снимки запоз­наха в понедел­ник. Студиото прави римейк на популя…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Треньорът на Кариана нахлу на терена и удари рефер

Треньорът на Кариана нахлу на терена и удари рефер

Нервите на Атанас Джамбазки не издържаха, полицаи го изведоха от стадиона

Нер­вите на старши треньора на Кариана (Ерден) Атанас Джам­базки не и…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Фермери: МЗХ и ДФЗ да звънят от един национален номер на стопаните

Фер­мери: МЗХ и ДФЗ да звънят от един национален номер на стопаните

Да има единен национален телефон, от който инс­титуциите да се свър­з­ват с земедел­с­ките производители,предлагат топани. Причината е стар­тиране…

Прочети още:

Loading...