Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21052019

Брой 94, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75065 BGN ↑ 1 GBP = 2.23281 BGN ↓ 1 CHF = 1.73343 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) За 25-и път Русия чества 12 юни - новия си националник празник

За 25-и път Русия чества 12 юни - новия си националник празник

За 25-и път Русия чества 12 юни - новия си националник празник

“Известия”: Укрепва материалното благосъстояние на населението на РФ

Денят на Русия – 12 юни - бе отбелязан тържествено вчера с много церемонии, шествия и други празнични прояви. Според ТАСС той е сред “най-младите“ държавни празници в Руската федерация.

Чества се по повод събитията от 12 юни 1990 г., когато Конгресът на народните депутати в тогавашната съветска република приема декларация за държавния суверенитет на Русия.

Година след това на същия ден в Руската федерация се състояха първите общонародни избори за президент, напомня “Аргументи и факти“.

По традиция в градовете на Русия на този ден има народни веселия, концерти и спортни прояви.

В Кремъл се връчват държавни награди в сферите на науките и технологиите, литературата и изкуствата, както и за бележити хуманитарни постижения. А на Червения площад в Москва се организира салют.

Според “Известия“ “възстановяването на териториалната цялост на страната, икономическият подем и възраждането на великата ни държава будят ентусиазъм у населението, дори сред най-аполитичните му слоеве“.

Затова още през “богатото“ първо десетилетие на 21-ви век в Русия наред с държавния започва да се формира и т. нар. стихиен патриотизъм. Сега той нараства с оглед “укрепването на материалното благосъстояние на населението, също и на политическите и социално-икономическите успехи на страната“, констатира всекидневникът.

Вчера много държавни и правителствени лидери поздравиха за празника президента Владимир Путин. Забележително бе поздравлението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, което той отправи, докато беше в Сингапур на срещата на върха с американския президент Доналд Тръмп.

В своето послание Ким според ТАСС е изтъкнал, че “руският народ постигна успех в изграждането на една силна Русия под ръководството на Путин, като се справи с всички предизвикателства и затруднения“.

Икономика

Доматите поевтиняват, сиренето поскъпва

Доматите поевтиняват, сиренето поскъпва

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Дър...

Прочети още:

Loading...

Култура

Славянската азбука е свещено писмо

Славянската азбука е свещено писмо

Славянската азбука е свещено писмо, припомня езиковедът Магдалена Абаджиева и призовава по-често да пишем на ръка

„Първата славянска азбука -...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Как село Съботковци олицетворява духа на емигрантската ни родина

Как село Съботковци олицетворява духа на емигрантската ни родина

Във фермата на младия стопанин Петър Петров вече са идвали да доят животни и да прекопават зеленчуци чужденци от Тайван, Нова Зеландия, Авст...

Прочети още:

Loading...