Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон20082018

Брой 163, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.717 BGN1 GBP = 2.18346 BGN1 CHF = 1.72502 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Япония почита с минута мълчание жертвите от Нагасаки през 1945 г.

Япония почита с минута мълчание жертвите от Нагасаки през 1945 г.

Япония почита с минута мълчание жертвите от Нагасаки през 1945 г.

При удара загиват 70 000 жители, градът бил изравнен със земята

В Парка на мира в цен­търа на япон­с­кия град Нагасаки се със­тоя церемония в памет на жер­т­вите на американ­с­ката атомна бом­бар­дировка над града през 1945 г., предаде ТАСС.

По традиция точно в 11,02 часа — момента, когато стратегически бом­бар­дировач Б-29 пуска над Нагасаки бом­бата, наречена “Дебелака“ — хората запазиха минута мъл­чание.

Кметът на града Томихиса Тауе прочете пред присъс­т­ващите мирна дек­ларация с призив за пълно ядрено разоръжаване. После обръщение нап­рави премиерът Шин­дзо Абе.

Във въз­поменател­ните прояви учас­т­ваха пред­с­тавители на 79 дър­жави, включително дип­ломати от Русия, Великоб­ритания, Фран­ция и САЩ.

Тази година на церемониите присъс­тва за първи път генерал­ният сек­ретар на ООН Антониу Гутериш. Той се срещна с оцелели от бом­бар­диров­ката и изтъкна, че те играят важна роля за пос­тигане на свят без ядрено оръжие.

По данни на град­с­ката админис­т­рация през изминалата година в т.нар. Книга на паметта са били вписани имената на още 3500 починали оцелели, с което броят на жер­т­вите на бом­бар­диров­ката е дос­тиг­нал 179 000.

В Хирошима при атом­ната бом­бар­дировка и в резул­тат на пос­ледиците от нея досега са починали 314 000 души.

Нагасаки е вторият япон­ски град след Хирошима, под­ложен на атомна бом­бар­дировка през август 1945 г. Пус­натата над него бомба “Дебелака“ била 2 пъти по-мощна от бом­бата с проз­вище “Мал­чугана“, изпол­з­вана на 6 август срещу Хирошима.

Въп­реки че неточ­ното прицел­ване и особенос­тите на релефа донякъде ограничили пораженията от взрива, пос­ледиците били катас­т­рофални — на момента загинали 70 000 жители, а градът на прак­тика бил израв­нен със земята. През 2017 г. в света са похар­чени над 1,7 трилиона долара за оръжие и армии.

България

Икономика

Култура

Историята на мулан оживява на голям екран

Историята на мулан оживява на голям екран

Дисни показа за пръв път как ще изг­лежда “живата“ Мулан в игрален филм, чиито снимки запоз­наха в понедел­ник. Студиото прави римейк на популя…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Треньорът на Кариана нахлу на терена и удари рефер

Треньорът на Кариана нахлу на терена и удари рефер

Нервите на Атанас Джамбазки не издържаха, полицаи го изведоха от стадиона

Нер­вите на старши треньора на Кариана (Ерден) Атанас Джам­базки не и…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Фермери: МЗХ и ДФЗ да звънят от един национален номер на стопаните

Фер­мери: МЗХ и ДФЗ да звънят от един национален номер на стопаните

Да има единен национален телефон, от който инс­титуциите да се свър­з­ват с земедел­с­ките производители,предлагат топани. Причината е стар­тиране…

Прочети още:

Loading...