Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря12122018

Брой 239, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71189 BGN1 GBP = 2.16724 BGN1 CHF = 1.73159 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Лавров: ЕС не е неприятел, а важен съсед и партньор

Лавров: ЕС не е неприятел, а важен съсед и партньор

Лавров: ЕС не е неприятел, а важен съсед и партньор

Европа загуби милиарди заради санкциите на Вашингтон

Руският външен министър Сергей Лаворов заяви в интервю, че руската дипломация не гледа на двустранните отношения със страоните от ЕС през понятия като “ние“ и “те“. “За Русия ЕС не е неприятел, а е по-скоро важен съсед и партньор. Нашата обща енергийна и транспортна инфраструктура ни правят взаимозависими в положителен смисъл“, подчерта той в интервю за агенция ДПА.

Лавров пътува днес за Берлин за церемония, на която с германския си колега Хайко Маас ще отбележат символичен края на годината на сътрудничество между германските и руските градове.

“За жалост отношенията между Русия и ЕС понастоящем не са в добра форма. Ние съжаляваме, че Брюксел не е по-независим и че бе въвлечен в спиралата на антируски санкции по повелята на Вашингтон“, отбелязва външният министър. “Бяхме много изненадани с бързината, с която ЕС се съгласи да изгуби милиарди във финансово отношение. Американците не търпят никакви загуби. Ние вярваме, че в крайна сметка здравият разум ще надделее и ние ще се върнем на пътя на диалога, в който има взаимно уважение“, каза Лавров.

В отговор на въпрос дали отношенията на Германия и на Русия са напрегнати, Лавров каза, че има “политически разногласия, които водят до някои сложни моменти в структурата на двустранните отношения“. “Но общото историческо, културно и социално сближаване, икономиката и ако искате дори човешката мъдрост са установили основа, която дава възможност на народите на нашите две страни да вярват в едно хубаво, предсказуемо бъдеще — такова, което можем да направим заедно“, допни той и посчи като добър пример в тази насока годината на сътрудничество на регионално и общинско ниво между Русия и Германия. Лавров подчерта, че взаимното разбирателството между двете страни не е било подкопано от Русия.

Говорейки за отношенията със Запада, Лавров каза, че западните правителства през последния четвърт век се опитват да ограничат Русия. “Кулминацията на това бе във вътрешната политическа криза в Украйна през 2014 г.“, посочи външният министър. “Напреженията между Русия и западните правителства ни костваха много, загуби понесоха международната сигурност и стабилност. Но не е много късно да преобърнем тези тенденции. За да това постигнем, ние трябва да се фокусираме върху честността и взаимното уважение, зачитайки интересите едни на други“, каза Лавров, относно отношенията между Русия и Запада.

България

Икономика

В дъното на ЕС сме по жизнен стандарт

В дъното на ЕС сме по жизнен стандарт

От 2010 до 2017 г. вместо да намалява разликата между България и останалите страни-членки, тя продължава да се увеличава

България неотлъчно з…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Loading...