Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря19062019

Брой 115, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74831 BGN ↑ 1 GBP = 2.18766 BGN ↓ 1 CHF = 1.75018 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Меркел и Шойбле се готвят да отбележат 70 години на германската конституция

Меркел и Шойбле се готвят да отбележат 70 години на германската конституция

Меркел и Шойбле се готвят да отбележат 70 години на германската конституция

Основният закон е приет на 23 май 1949 г. и оттогова не е променян

Германският канцлер Ангела Меркел похвали “успешната история“ на Германия по повод предстоящата 70-а годишнина от приемането на конституцията, предаде ДПА.

Когато основният закон бе обнародван, не се знаеше колко успешн той бъде за Германия. Бащите и майките ни искаха да извлекат поука от варварството на националсоциализма, за да гарантират, че такова нещо няма да се случи отново, каза Меркел.

Канцлерът припомни член 1 на конституционния закон - “човешкото достойнство е неприкосновено“ - с думите, че е израснала в бивша Източна Германия и знае какви могат да бъдат последиците от неспазването на това право.

Основният закон е най-близкият до конституция законодателен акт на Германия. Той е приет на 23 май 1949 г. и страната никога не ратифицира формална конституция, макар след обединението през 1991 г. да има такива намерения. Вместо това обаче законът просто е разширен, за да обхване и провинциите на бивша Източна Германия.

С наближаването на 70-годишния юбилей мнозина задават въпроса дали документът все още е актуален, отбелязва ДПА.

Волфганг Шойбле, известен най-вече с дългогодишната си служба като министър на финансите, а в момента председател на Бундестага, няма подобни съмнения.

“Бяхме изправени пред много предизвикателства през последните 70 години и във всеки един случай основният закон успя да зададе насоките, които ни позволиха да овладеем ситуацията. Основният закон продължава да върши работата си“, каза Шойбле пред ДПА.

В момента обаче има опасения, че крайнодесни и крайнолеви групи поставят под въпрос основата на германската демокрация, което обаче ветеранът в германската политика вижда по-скоро като възможност.

“Демокрацията определено е изправена пред нещо като стрес тест. Можем обаче да преодолеем това“, убеден е той.

България

Икономика

Панели падат от Северната скоростна тангента на София,за която бяха похарчени 180 млн. лева

Панели падат от Северната скоростна тангента на София,за която бяха похарчени 180 млн. лева

Паднали панели и пропадания има на Северната скоростна тангента на София, която беше пусната в експлоатация преди три години. За това сигнал...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие