Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт25022020

Брой 291, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81079 BGN ↓ 1 GBP = 2.34203 BGN ↑ 1 CHF = 1.84338 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Всеки конфликт в района на Залива може да се разрасне неудържимо, заяви ирански генерал

Всеки конфликт в района на Залива може да се разрасне неудържимо, заяви ирански генерал

Всеки конфликт в района на Залива може да се разрасне неудържимо, заяви ирански генерал

Майк Помпейо: САЩ ще засислват икономическия натиск над Иран

Всеки конфликт в района на Залива може да се разрасне неудържимо, заяви за агенция Фарс ирански генерал, цитиран от Ройтерс. “Ако в района избухне конфликт, никоя страна няма да е способна да контролира обхвата и времетраенето му“, заяви ген. Голамали Рашид.

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е отменил военен удар в отговор на свалянето на американски дрон от Иран, защото е можело да бъдат убити 150 души. Тръмп даде да се разбере, че е готов на диалог с Техеран. Вчера Иран заяви, че ще реагира твърдо на всяка заплаха за него. “Американското правителство трябва да действа отговорно, за да защити живота на американските войници, като избягва неподходящо поведение в района“, каза още ген. Рашид.

Съюзникът на САЩ Израел, който отдавна заплашва да нанесе удари по ирански ядрени обекти, прояви разбиране към позицията на Тръмп предвид кампанията му на дипломатически натиск върху Техеран. “При цялото уважение към факта, че на 150 иранци бе спестена жестока съдба, истински важното нещо е американската политика, която служи на интересите на света и на Израел, като пречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия“, заяви израелският министър за регионалното сътрудничество Цахи Ханегби. Той обаче допусна, че все още е възможно Вашингтон да удари иранците при провокация срещу САЩ в Залива.

Ирански депутати скандираха “Смърт на Америка“ на парламентарна сесия, в която зам.-председателят на парламента Масуд Пезешкиан обвини САЩ, че те са “истинският световен терорист“. “Америка е истинският терорист в света, като сее хаос в разни страни, дава усъвършенствани оръжия на терористични групировки, създава несигурност и въпреки това казва: “Елате да преговаряме“, каза Пезешкиан в началото на заседанието, което се предаваше на живо по държавното радио. “Смърт на Америка“, скандираха мнозина депутати.Това скандиране често се повтаря в Иран от революцията през 1979 г., която свали шаха, подкрепян от САЩ. Преди няколко седмици Тръмп каза в телевизионно интервю, че иранците “не са крещяли “Смърт на Америка“ в последно време“, пише Ройтерс.

Същевременно държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че САЩ ще засилват икономическия си натиск върху Иран, докато Техеран не се откаже от насилието и не откликне на дипломатическите усилия на Вашингтон. “Готови сме да водим диалог, когато моментът за това бъде подходящ“, каза Помпейо. Ако Техеран реши “да се откаже от насилието и да отговори на нашата дипломация с дипломация, знае как да се свърже с нас“, допълни държавният секретар.

България

Икономика

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Това, което не се знае, е колко време България ще престои в чакалнята, а оттам идва и голяма несигурност, казва финансистът Димитър Чобанов

З...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо“ ни зарежда със страст, любов и още живот

„Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо“ ни зарежда със страст, любов и още живот

Емблематичната пиеса на световноизвестния руски писател и драматург А П Чехов оживея на Камерна сцена на Нардния театър „Ив. Вазов” в премие...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години

Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години

Няма решение къде да отиват непотърсените 100 милиона лева по неофициални данни

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обра...

Прочети още:

Loading...