Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря08072020

Брой 127, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) В Полша се състояха парламентарни избори с предрешен резултат

В Полша се състояха парламентарни избори с предрешен резултат

В Полша се състояха парламентарни избори с предрешен резултат

Нобелистката за литература Олга Токарчук призова народа да гласува против ПиС

В Полша се състояха парламентарни избори, на които управляващата партия “Право и справедливост“ (ПиС) се опита да трансформира своята голяма обществена подкрепа във втори мандат.

Анкети сочеха, че между 42 и 48 на сто от 30-те млн. регистрирани избиратели възнамеряват да гласуват за дясната ПиС, чийто водещ кандидат е настоящият премиер Матеуш Моравецки. За да разполага с абсолютно парламентарно мнозинство, партията трябва да спечели 261 депутатски мандата в 460-местния Сейм.

Според проучванията главната опозиционна сила - либерално-консервативната Гражданска коалиция, - която обединява християндемократическата “Гражданска платформа“, про-бизнес партията “Новочесна“ (Модерна), либералната “Инициатива Полска“ и “Зелените“, може да разчита на 26-28 на сто, предаде ДПА.

“Положението е повече или по-малко балансирано“, казва политологът Ярослав Флис по повод прогнозите, че общият резултат в проценти на опозиционните партии е приблизително равен на резултата на ПиС.

Но прилаганият в пропорционалната изборна система на Полша метод на Д'Ондт облагодетелства по-големите партии, така че управляващите може да се сдобият с мнозинство, ако спечелят толкова гласове, колкото трите опозиционни сили взети заедно.

Изборният праг за влизане парламента е 5 на сто.

Поляците гласуваха и за нов състав на 100-местния Сенат.

Новата нсителка на Нобелова награда за литература за 2018 г., полякинята Олга Токарчук в среща минлия петък с читатели и журналисти в Германия, само часове след като бе обявена за лауреат, писателката бе попитана дали желае да се обърне към някого. “Гласувайте против ПиС”, призова пусателката.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

„Синя България” предлага директор на Левски

На „Герена“ умуват за предстоящите промени

Левски ще има нов финансов директор. На „Герена“ вече имат силна кандидатура за поста, пише “Тема ...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...