Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт28012020

Брой 271, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.774 BGN ↑ 1 GBP = 2.31849 BGN ↓ 1 CHF = 1.82976 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Противоречията в НАТО засенчват срещата на върха край Лондон

Противоречията в НАТО засенчват срещата на върха край Лондон

Противоречията в НАТО засенчват срещата на върха край Лондон

Макрон отстоява диагнозата си за “мозъчната смърт” на пакта

Лидерите на страните от НАТО разговаряха в голф клуб край Лондон на остра среща на върха дори по стандартите на ерата на Доналд Тръмп, като целта им бе да разрешат различията си около военните разходи, бъдещите заплахи, включително Китай и ролята на Турция в Алианса, констатира Ройтерс, цитирана от “Фокус“.

Лидерите проведоха предварителни двустранни срещи в Лондон във вторник, по време на които на повърхността излязоха големи различия. Тръмп, който в миналото обяви, че НАТО е остаряло, разкритикува остро Еманюе Макрон за коментарите му миналия месец за стратегическата „мозъчна смърт“ на НАТО. Макрон обаче настоя и сега на своето, като посочи, че е важно лидерите да обсъждат въпросите открито, ако искат да намерят решения.

„Моите изявления за НАТО предизвикаха някои реакции. Стоя зад казаното от мен“, заяви френският президент. „Това е бреме, което споделяме, не може да влагаме пари и да плащаме с живота на нашите войници, без да сме си изяснили фундаментите, на които трябва да се основава НАТО“.

Едно от основните оплаквания на Макрон е, че Турция, член на НАТО от 1952 г. все по-често действа по свободен начин, извършвайки атаки в Сирия, вдигайки оръжие срещу сирийските кюрдски Отряди за народна самоотбрана (ОНС), които бяха съюзници на западните сили срещу “Ислямска държава”.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще се противопостави на плановете на НАТО за защита на балтийските държави и Полша от Русия, ако Алиансът не признае ОНС за терористична групировка.

Във вторник Тръмп, който отдавна обвинява европейските съюзници, че се ползват от подкрепата на американската суперсила, без да поемат своята част от разходите, описа съюзниците, които плащат по-малко от очакваното, като „длъжници“.

От срещата на НАТО се очаква Европа, Турция и Канада да обещаят, че до 2024 г. ще увеличат колективно разходите си за отбрана до 400 млрд. долара.

България

Култура

Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

Съзвездие от талантливи солисти ще зарадват ценителите на класическата музика

На 13-и февруари на сцената на зала “България“ ценителите на кл...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие