Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт28012020

Брой 271, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.774 BGN ↑ 1 GBP = 2.31849 BGN ↓ 1 CHF = 1.82976 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Путин: остарелите блокови стереотипи на НАТО не могат да бъдат инструмент за сътрудничество

Путин: остарелите блокови стереотипи на НАТО не могат да бъдат инструмент за сътрудничество

Путин: остарелите блокови стереотипи на НАТО не могат да бъдат инструмент за сътрудничество

След 2008 г. сътрудничеството с Алианса практически беше прекратено, заяви руският президент

Остарелите блокови стереотипи на мислене, свойствени на НАТО, не могат да бъдат инструмент за сътрудничество в бързо променящия се свят, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той говори на съвещание в Сочи, посветено на държавните отбранителни поръчки за нуждите на Военноморския флот.

“Ние неведнъж сме изразявали готовност за сътрудничество с НАТО, за съвместно противодействие на реалните заплахи, а сред тях, както е известно, са и международният тероризъм, локалните въоръжени конфликти, опасността от безконтролно разпространение на оръжията за масово поразяване“, посочи руският лидер. Той отбеляза, че след 2008 г. сътрудничеството с НАТО е било практически прекратено, тъй като “алиансът действаше спрямо Русия некоректно, за да не кажа грубо, без каквото и да е отчитане на интересите на Руската федерация, като имам предвид предложеното от нас партньорско взаимодействие“, каза руският президент.

Путин отбеляза, че насочва вниманието на участниците в съвещанието на проблематиката за НАТО заради протичащата в Лондон среща на върха на Северноатлантическия алианс, посветена на неговата 70-годишнина. Той напомни, че НАТО бе създадена на 4 април 1949 г. като основен елемент на започващата тогава Студена война и за противодействие на Съветския съюз. “Днес, както е известно, Съветският съюз го няма. Няма го и Варшавският договор, т.е. военният пакт, създаден в отговор на създаването на НАТО, а НАТО не само продължава да съществува, но и се развива“, отбеляза Путин и припомни, че при създаването си алиансът е имал 12 страни членки, а днес вече те са 29. Нещо повече, според руския президент съвкупните военни разходи на страните от алианса съставляват над 70 % от обема на световните военни разходи.

Въпреки това, каза Путин, руската държава се надява, че “интересите на общата сигурност, на стабилното и мирно бъдеще на планетата“, ще възтържествуват“. “Днес ние сме длъжни да изхождаме от това, че разширяването на НАТО, развитието на нейната военна инфраструктура близо до руските граници, е една от потенциалните опасности за сигурността на нашата страна“, заключи руският президент.

България

Култура

Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

Съзвездие от талантливи солисти ще зарадват ценителите на класическата музика

На 13-и февруари на сцената на зала “България“ ценителите на кл...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие