Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21012020

Брой 266, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76439 BGN ↑ 1 GBP = 2.29356 BGN ↓ 1 CHF = 1.82158 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Рохани представи бюджет “на съпротива“, по-малко зависим от петролния износ

Рохани представи бюджет “на съпротива“, по-малко зависим от петролния износ

Рохани представи бюджет “на съпротива“, по-малко зависим от петролния износ

Иранският президент Хасан Рохани представи вчера в парламента проектобюджет за 39 млрд. долара, който той нарече “бюджет на съпротива“ срещу задушаващите санкции, наложени от САЩ, заклет враг на Иран, предаде АФП.

Властите не посочват цифри за цената на петрола и обемите на износа, използвани при изчисленията, но според МВФ на Иран ще е нужно тройно поскъпване на петрола, за да балансира бюджета си, след като износът на суровината силно намаля. САЩ въведоха отново санкции срещу Техеран с цел да тласнат надолу продажбите на ирански суров петрол - основен източник на приходи за ислямската република. Това стана след като миналата година Вашингтон се оттегли от ядреното споразумение между световните сили и Иран, припомня Ройтерс.

“Следващата година, както и през настоящата, нашият бюджет ще бъде бюджет на съпротива и упорство срещу санкциите“, каза Рохани. “Този бюджет казва на света, че въпреки санкциите ние можем да управляваме страната“, добави президентът.

Той посочи 4,845 трилиона риала като стойност на номинално балансирания проектобюджет, което се равнява на 38,8 милиарда щатски долара по курса на свободния пазар. Бюджетът е за иранската финансова година, започваща на 20 март. В местна валута новият бюджет е с 10 процента по-голям от предходния, но в долари е по-нисък заради годишната инфлация от около 35 %. Заложен е спад от 40 процента на приходите от петрол, газ и кондензати - дупка, която страната планира да запълни с държавни облигации и продажба на държавни имоти.

Икономика

Култура

Спорт

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Подкрепата на българските фенове ме кара да се чувствам като у дома си, заяви първата ни ракета

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуб...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Дошло е време за поземлен данък

Дошло е време за поземлен данък

Една част от него трябва да остава за населеното място, където е земята, а не всичкият да отива като приход в националния бюджет

Необходимо е...

Прочети още:

Loading...