Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Да преборим COVID-19 чрез солидарност и сътрудничество, изграждайки Глобална общност на здравеопазването за всички

Да преборим COVID-19 чрез солидарност и сътрудничество, изграждайки Глобална общност на здравеопазването за всички

Да преборим COVID-19 чрез солидарност и сътрудничество, изграждайки Глобална общност на здравеопазването за всички

Изявление на председателят на Китайската народна република Си Дзинпин на виртуално събитие по откриването на 73-ата Световна здравна асамблея - Пекин, 18 май 2020 г.

Уважаеми г-н Председател на Световната здравна асамблея,

Уважаеми г-н Генерален директор на Световната здравна организация,

Уважаеми делегати,

Като начало искам да кажа, че е изключително важно тази Световната здравна асамблея да се проведе в такъв критичен момент, когато човешката раса се бори с този нов коронавирус.

Изправени сме пред най-сериозната глобална извънредна ситуация в областта на общественото здраве след края на Втората световна война. Изненадвайки света, COVID-19 удари над 210 държави и региони, засегна над седем милиарда души по света и отне над 300 000 ценни животи. Скърбя за всеки изгубен живот и изказвам съболезнования на пострадалите семейства.

Историята на човешката цивилизация включва борбите с болести и преодоляването на бедствия. Вирусът не спазва граници. Расата или националността също не са от значение за болестта. Изправени пред опустошенията на COVID-19, международната общност не трепна. Хората от всички страни се справиха с вируса. Хората по света се погрижиха един за друг и се сплотиха като един. С любов и състрадание изградихме изключителна синергия в борбата срещу COVID-19.

В Китай, след като положихме старателни усилия и пожертвахме много, ние преодоляхме прилива на вируса и защитихме живота и здравето на нашия народ. През цялото време сме действали с откритост, прозрачност и отговорност. Ние предоставихме информация на СЗО и съответните страни по най-навременния начин. Пуснахме последователността на генома в най-ранния възможен момент. Безрезервно споделихме опит за контрол и лечение със света. Направихме всичко по силите си, за да подкрепим и подпомогнем нуждаещите се страни.

Господин председател,

Дори по време на нашата среща, вирусът все още бушува и трябва да се направи още, за да бъде поставен той под контрол. За тази цел искам да направя следните предложения:

Първо, трябва да направим всичко възможно за контрол и лечение на COVID-19. Това е най-неотложната задача. Винаги трябва да поставяме хората на първо място, защото нищо на света не е по-ценно от живота на хората. Трябва да използваме медицинска експертиза и критични доставки на местата, където те са най-необходими. Трябва да предприемем силни стъпки в такива ключови области като превенция, карантина, откриване, лечение и проследяване. Трябва да се движим възможно най-бързо, за да ограничим глобалното разпространение на вируса и да направим всичко възможно, за да спрем трансграничното предаване. Трябва да засилим обмена на информация, да обменим опит и най-добри практики и да продължим международното сътрудничество в областта на методите за тестване, клиничното лечение и изследванията и развитието на ваксините и лекарствата. Също така трябва да продължим да подкрепяме глобалните изследвания на учените относно източниците и пътищата на предаване на вируса.

Второ, Световната здравна организация трябва да ръководи глобалния отговор. Под ръководството на д-р Тедрос, СЗО има голям принос за воденето и развитието на глобалния отговор на COVID-19. Нейната добра работа е аплодирана от международната общност. В този ключов момент, подкрепата към СЗО е подкрепа на международното сътрудничество и битката за спасяване на човешки животи. Китай призовава международната общност да увеличи политическата и финансова подкрепа за СЗО, така че да мобилизира ресурси в световен мащаб, за да победи вируса.

Трето, ние трябва да осигурим по-голяма подкрепа за Африка. Развиващите се страни, в частност африканските страни, имат по-слаби системи за обществено здравеопазване. Помощта ни да се подготвят трябва да бъде наш основен приоритет при отговора на COVID-19.

Светът трябва да осигури повече материална, технологична и кадрова подкрепа за африканските страни. Китай изпрати огромно количество медицински консумативи и помощ в над 50 африкански страни и на Африканския съюз. Пет китайски медицински експертни екипа също са изпратени на африканския континент. Общо през последните седем десетилетия над 200 милиона души в Африка са получили грижи и лечение от китайски медицински екипи. В момента 46 китайски медицински екипа са в Африка, които помагат за овладяване на COVID-19 на местно ниво.

Четвърто, трябва да засилим глобалното управление в областта на общественото здраве. Ние, човечеството ще надделеем над коронавируса в крайна сметка. Но това може да не е последният път, когато извънредна опасност за здравето ще почука на вратата ни. С оглед на слабостите и недостатъците, разкрити при пандемията от COVID-19, трябва да подобрим системата за управление на обществената здравна сигурност. Трябва да реагираме по-бързо на извънредните ситуации в общественото здраве и да създадем глобални и регионални резервни центрове за снабдяване с противо-епидемични запаси.

Китай подкрепя идеята за цялостен преглед на глобалния отговор срещу COVID-19, след като той бъде овладян с цел обобщаване на опита и отстраняване на недостатъци. Този работа трябва да се извърши на основата на наука и професионализъм ръководена от СЗО и да се проведе обективно и безпристрастно.

Пето, трябва да възстановим икономическото и социално развитие. Докато работят постоянно за ограничаване на вируса, страните, в които условията позволяват могат постепенно да отворят бизнеси и училища при спазване на професионалните препоръки на СЗО. Междувременно трябва да се засили международната координация на макроикономическите политики, а световните индустриални и снабдителни вериги за доставки да се поддържат стабилни, ако искаме да възстановим растежа на световната икономика.

Шесто, трябва да засилим международното сътрудничество. Човечеството е общност със споделено бъдеще. Солидарността и сътрудничеството са най-мощното ни оръжие за победа срещу вируса. Това е основният урок, който светът научи от борбата срещу ХИВ / СПИН, ебола, птичия грип, грип A (H1N1) и други големи епидемии. А солидарността и сътрудничеството е сигурен начин, чрез който ние, хората по света, можем да победим този нов коронавирус.

Господин председател,

Китай отстоява визията за изграждане на общност с общо бъдеще за човечеството. Китай приема за своя отговорност да гарантира не само живота и здравето на собствените си граждани, но и глобалното обществено здраве. С цел засилване на международното сътрудничество срещу COVID-19, бих искал да съобщя следното:

- Китай ще предостави 2 милиарда американски долара за две години за подпомагане на борбата срещу COVID-19 и за икономическото и социално развитие в засегнатите страни, особено в развиващите се.

- Китай ще работи с ООН за създаване на глобален хъб за хуманитарна реакция в Китай, ще гарантира функционирането на антиепидемични вериги за доставки и ще насърчи „зелените коридори“ за бързо преминаване и митническо разрешение.

- Китай ще създаде механизъм за сътрудничество на своите болници за работа с 30 африкански болници и ще ускори изграждането на институцията „Африкански център за контрол и превенция на заболяванията“, за да помогне на континента да увеличи своята готовност и контрол срещу болестите.

- Разработването и внедряването на ваксина срещу COVID-19 в Китай, ще стане глобално обществено благо, когато тя бъде готова. Това ще бъде приносът на Китай за осигуряване на достъпност на ваксината в развиващите се страни.

- Китай ще работи с други членове на Г-20 за изпълнение на Инициативата за спиране на обслужването на дълга за най-бедните страни. Китай също така е готов да работи с международната общност за засилване на подкрепата за най-тежко засегнатите страни, намиращи се в най-голямо напрежение по обслужването на дълга, така че да могат да се справят с настоящите трудности.

В заключение призовавам всички ние да се съберем и да работим като едно цяло. Нека положим съгласувани усилия за защита живота и здравето на хората във всички страни. Нека работим заедно, за да защитим планетата Земя, нашия общ дом. Нека работим заедно, за да изградим глобална здравна общност за всички!

Благодаря.


1

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Земеделие