Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт14072020

Брой 131, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72639 BGN ↓ 1 GBP = 2.17464 BGN ↓ 1 CHF = 1.83044 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Във виенска болница трансплантират бял дроб на пациентка с коронавирус

Във виенска болница трансплантират бял дроб на пациентка с коронавирус

Във виенска болница трансплантират бял дроб на пациентка с коронавирус

Състоянието на 45-годишната жена вече е отлично, казва д-р Клепетко

Във виенската болница “Алгемайнес кранкенхаус“ за първи път в Европа е извършена белодробна трансплантация на болна от Ковид 19, съобщава БТА. Състоянието на 45-годишната пациентка значително се подобрява.

Без нов бял дроб жената не е имала никакви шансове за живот, не се е повлияла на медикаменти и плазмена терапия.

Пациентката не е имала никакви съпътстващи заболявания.Това е дало основания на лекарите да се решат на белодробна трансплантация.

Подобна трансплантация на болен от Ковид 19 се прави за първи път в Европа. Известни са 2 случая на такава интервенция, извършена в Китай, но за тях австрийската болница не разполага с данни.

Особен проблем за операцията са създали потискащите имунната система медикаменти, които са необходими при трансплантация, което е особено рисково при силно инфекциозно заболяване.

“От наша гледна точка състоянието й е отлично, до този момент не е възникнал голям проблем. Пациентката постепенно идва на себе си“, заявява д-р Валтер Клепетко, ръководител на университетската клиника по хирургия и на клиниката за тораксна хирургия на болницата, която е и най-голямата университетска болница в Австрия.

8 седмици след като е била заразена, белият дроб на пациентката е отказал да действа, не е било възможно да бъде поставена на изкуствено дишане и над 20 дни животът й е бил поддържан с помпа, поддържаща кръвообращението.

След като е установил, че е невъзможно да се съвземе белият дроб, екипът на доктор Клепетко е пристъпил към трансплантация. Транспортът на органа до болницата също е бил много сложен логистичен проблем, тъй като е било необходимо да се спазят всички предпазни мерки в условията на Ковид 19.

В клиниката са извършени вече над 2000 белодробни трансплантации.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години отчитат земеделските производители във Великотърновско, предаде БНР. Кооперацията в...

Прочети още:

Loading...