Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт23072019

Брой 140, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74394 BGN ↑ 1 GBP = 2.17392 BGN ↓ 1 CHF = 1.7769 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Властта скри за нов случай на Африканска чума у нас

Властта скри за нов случай на Африканска чума у нас

Властта скри за нов случай на Африканска чума у нас

Две мъртви диви прасета, намерени на 6 юни в община Тервел са с положителни проби за опасната инфекция

България е докладвала за нов случай на Африканска чума по свинете (АЧС) през първата седмица на юни в информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните, но ветеринарните власти у нас не са съобщили за него. „На електронната страница на Българска агенция по безопасност храните (БАБХ) няма публикувана заповед за този случай“, коментира д-р Силвия Пеева от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към аграрното министерство. Действително има такъв случай, а фактът, че не е съобщен, е пропуск, обясниха за Агри.БГ от пресслужбата на Агенцията по храните. Новото първично огнище на Африканска чума е открито в община Тервел, област Силистра на 6 юни. Лабораторните изследвания на проби от две мъртви диви прасета са дали положителен резултат за опасната инфекция. От ЦОРХВ припомниха, че последната заповед за обявяване на огнище на АЧС в България на сайта на Агенцията по храните е от 26 март тази година.

Данни от Европейската система показват, че вирусът на АЧС продължава да циркулира в Румъния. Само през първата седмица на този месец са обявени 10 нови първични огнища на заразата при домашни прасета в областите Арджеш, Браила, Гюргево, Сълаж, Телеорман и Тулча. Други 7 първични огнища - с две повече от предишната седмица, са обявени в северната ни съседка в областите Бихор, Илфов, Марамуреш, Сату Маре и Телеорман. Освен за развитието на тази зараза Румъния е съобщила и за случай на Инфекциозна анемия при конете.

За нови огнища на АЧС са докладвали и други страни членки на ЕС. В Полша има един нов случай при домашни свине и 48 първични случая при диви прасета. Унгария съобщава за 17 вторични огнища в дивата природа. В Белгия те са 4, в Латвия – две. Литва е обявила едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине и девет при диви.

Икономика

Частници ще ни регистрират автомобилите

Първоначалната регистрация на автомобили ще се осъществява от частни фирми в специални пунктове за идентификация и проверка на техническата ...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Двореца“ в Балчик ще бъде декор на балета “Пепеляшка“

„Двореца“ в Балчик ще бъде декор на балета “Пепеляшка“

“Двореца“ в Балчик ще бъде естествен декор на балета “Пепеляшка“ по музиката на Сергей Прокофиев. Спектакълът се играе на откритата сцена на...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Мартин Стоев: Тежко е след загуба на финал на европейско първенство

Мартин Стоев: Тежко е след загуба на финал на европейско първенство

Сребърните медали на юношите до 17 години са лъч светлина в тъмния тунел на българския волейбол, заяви треньорът

Националният отбор по волейб...

Прочети още:

Loading...

Свят