Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон09122019

Брой 235, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76296 BGN (=) 1 GBP = 2.31588 BGN ↑ 1 CHF = 1.78321 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) MARS даде по-оптимистична прогноза за зърнената реколта в ЕС

MARS даде по-оптимистична прогноза за зърнената реколта в ЕС

Вследствие на падналите в по-голямата част от Европейския съюз напоителни валежи Eвропейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS) коригира майската си прогноза за добивите от пшеница и царевица в ЕС в посока нагоре.

„Широко разпространеният дъждовен фронт през последните седмици повлия за възстановяване на производството на зърнените култури, след като миналогодишната реколта пострада силно от тежката суша в Северна Европа. Дъждът е увеличил добивите в обширни територии на Северна и Централна Европа, включително Германия и Полша, които през април преживяха тежък сух период. Обилните валежи в Югоизточна Европа и Италия също осигуриха добра влага”, се посочва в съобщението.

Съгласно оповестените на 17 юни данни средният добив от мека пшеница в ЕС през 2019 г. ще възлезе на 6,10 тона на хектар в сравнение с 6,05 т / ха, прогнозирани преди един месец. Това представлява респектиращо увеличение от 8,6 на сто в сравнение с неблагоприятния миналогодишен резултат, когато реколтата от пшеница в основните страни производителки в ЕС (преди всичко Франция и Германия) беше компрометирана от суша. Търговците коментират, че юнската прогноза на MARS е с 2,7% по-висока и от средния петгодишен показател.

Прогнозата за добив от царевица в ЕС през 2019 г. е повишена от 7,92 т /ха до 8,05 т /ха, което е с 5,7% над средната стойност за пет години. В същото време перспективата за средния добив от ечемик от хектара е влошена от 4,96 т на до 4,92 т . Все пак и в коригирания вид очакваният среден добив от ечемик в ЕС през 2019 г е с 1,2% над петгодишната средна стойност.

Прогнозата за производителността на рапицата в ЕС през 2019 г. в понеделник беше незначително увеличена до 3,14 т /ха от 3,13 т /ха през миналия месец. Този добив е с 8,8% над миналогодишното равнище, но все пак с 3,0% под петгодишната норма, посочиха от MARS.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят