Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон24022020

Брой 290, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81079 BGN ↓ 1 GBP = 2.34203 BGN ↑ 1 CHF = 1.84338 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Тежка кампания за фермерите от Силистренско

Тежка кампания за фермерите от Силистренско

Тежка кампания за фермерите от Силистренско

Дъждове спряха прибирането на ечемика, ще се затрудни и жътвата на пшеница

Валежите през последните дни не позволиха на земеделските стопани от област Силистра да влязат в полетата за прибиране на реколтата от ечемик. „В продължение на 4 часа валя само в четвъртък.Още преди дъждовете влязохме с комбайните, но влагата на зърното беше висока и решихме да изчакаме”, разказва за Агри.БГ Здравко Димитров от село Черногор. Фермерът има да прибира 2000 дка с ечемик, който е готов за жътва. „Сега има опасност да се пречупи целия клас и да се съсипе реколтата”, не крие притесненията си стопанинът. Сумарно до момента валежите в района на стопанството му от 10 000 дка възлизат на 300 литра. „Това не е добре за житните култури, но от друга страна е добре за пролетниците. Царевицата е в много добро състояние”, успокоява се Здравко Димитров.

Сега фермерът с тревога следи прогнозите за времето, според които дъждовете ще продължат до сряда идната седмица и до тогава няма да може да се жъне. „Ще трябва да изчакаме още ден-два да изсъхне и тогава да почнем жътвата на ечемик и пшеница. Общо 5000 дка имам с житни култури”, допълва фермерът. Той посочи, че през изминалото лято картината е била коренно различна в Силистренска област. Тогава в продължение на 70 дни не е паднала нито капка дъжд.

През този сезон стопаните от крайдунавската област ще жънат общо 490 000 дка с пшеница. Очакванията им са да добият средно по 550 кг/дка, стига времето и дъждовете да позволят. „През последните дни се изсипаха много дъждове. Два пъти засичаме по 50 литра и вече имам цели езера по падините, там, където се събира водата”, разказва Иван Добрев, председател на ЗК „16 декември” в силистренското село Гарван. Стопанинът е притеснен за прибирането на реколтата от пшеница. По думите му житата прегоряха от високите температури и преминаха твърде бързо през фаза восъчна зрялост. „Не очаквам добра година за пшеницата. Културата узря преждевременно. Мислех, че след 1 юли ще вляза да жъна, но трябва да стане по-рано”, допълва още Иван Добрев и продължава: „Тежка жътва ще бъде. Времето се очертава променливо. Ще вали до средата на другата седмица, а при влага над 50 % не може да се жъне”. Според земеделския стопанин влагата трябва да спадне на 30 %, за да е успешно прибирането на зърното. В кооперацията в село Гарван се обработват общо 19 000 дка земя с основните полски култури. В стопанския двор се отглеждат още малко овошки и зеленчуци.

България

Икономика

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Това, което не се знае, е колко време България ще престои в чакалнята, а оттам идва и голяма несигурност, казва финансистът Димитър Чобанов

З...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо“ ни зарежда със страст, любов и още живот

„Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо“ ни зарежда със страст, любов и още живот

Емблематичната пиеса на световноизвестния руски писател и драматург А П Чехов оживея на Камерна сцена на Нардния театър „Ив. Вазов” в премие...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят