Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря24072019

Брой 140, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74394 BGN ↑ 1 GBP = 2.17392 BGN ↓ 1 CHF = 1.7769 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Ветеринари: Вирусът на АЧС живее във фризер до 1 година!

Ветеринари: Вирусът на АЧС живее във фризер до 1 година!

Ветеринари: Вирусът на АЧС живее във фризер до 1 година!

Консултативният съвет по животновъдство в Добрич ОДБХ поиска помощ при поддържането на контрола по границата с Румъния

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов поиска съдействие от областния управител Красимир Кирилов относно засиления трафик на туристи през пунктовете Дуранкулак и Кардам на румънската граница. На тези обекти е нужна постоянна дезинфекция заради разпространението на болестта Африканска чума по свинете, коментира Агри.бг. През почивните дни само през единия граничен пункт в Дуранкулак са влезли 2300 автомобили с туристи. На заседание на Консултативния съвет по животновъдство в Добрич ОДБХ поиска помощ при поддържането на контрола по границата. Стана ясно още, че областната дирекция очаква резултати от диво прасе, което е било блъснато от автомобил влязъл от Румъния и влачено 200 метра.

Разпространението на болестта африканска чума по свинете в Румъния е много сериозно. Там заболяването е констатирано и при диви, и при домашни прасета. Д-р Каменов предупреди, че трябва да се спазват набелязаните мерки, защото болестта крие опасност за промишлените комплекси и ще се отрази върху целия сектор. Апелът към присъстващите на Консултативния съвет фермери беше да запознаят близки и познати, които отглеждат прасета в дворовете си, с всички опасности на заболяването. От ноември 2018 г. в Добричка област започнаха да се установяват случаи на заразени диви животни и да се налагат строги мерки за неразпространение на болестта. Една от целите на ветеринарите е болестта да не тръгне по домашните прасета и промишлените комплекси на територията на Добричка област. Само в един от тях, разположен в село Козлодуйци, се отглеждат 70 000 свине.

През последните 2 седмици в страната има регистрирани 6 огнища при домашни прасета, подчерта д-р Каменов. Касае се за стопани, които не са спазили указанията, които се препоръчват от година и половина. По този начин заболяването се разпространява. Хората прибягват до колене на прасетата и прибирането им във фризера през нощта. Не вярват на ветеринарните специалисти. Вирусът на АЧС е изключително устойчив и замразен, той е жив до 1 година. Така всеки, който е заклал и прибрал животно във фризера, всъщност съхранява вируса вкъщи, коментира още специалистът.

Икономика

Частници ще ни регистрират автомобилите

Първоначалната регистрация на автомобили ще се осъществява от частни фирми в специални пунктове за идентификация и проверка на техническата ...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Двореца“ в Балчик ще бъде декор на балета “Пепеляшка“

„Двореца“ в Балчик ще бъде декор на балета “Пепеляшка“

“Двореца“ в Балчик ще бъде естествен декор на балета “Пепеляшка“ по музиката на Сергей Прокофиев. Спектакълът се играе на откритата сцена на...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Мартин Стоев: Тежко е след загуба на финал на европейско първенство

Мартин Стоев: Тежко е след загуба на финал на европейско първенство

Сребърните медали на юношите до 17 години са лъч светлина в тъмния тунел на българския волейбол, заяви треньорът

Националният отбор по волейб...

Прочети още:

Loading...

Свят