Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Полетата в Кърджалийско посиняха от шафран

Полетата в Кърджалийско посиняха от шафран

Полетата в Кърджалийско посиняха от шафран

Все повече земеделски производители в областта заместват тютюна със скъпата подправка, твърди Хасан Тахиров

Добрата печалба зависи от стопанина. Едно семейство, което преди се е занимавало с 4–5 декара тютюн, е изкарвало по 8000–10 000 лв. Същото семейство, ако има 1 декар засят шафран, ще има същите приходи, казва производителят Хасан Тахиров за БНР. По думите му друго предимство на ценната подправка е, че работата по нея е малко повече от месец – от началото на октомври до средата на ноември. За сравнение грижите по тютюна са от март до края на декември. Според Тахиров, който е и председател на Националната асоциация за производство на шафран, броят на земеделците, които се насочват към шафран, непрекъснато се увеличава. Ако в началото те са били 15, днес те достигат 45. Увеличени са и площите, затова тази година се очаква двойно по-висок ръст на производство.

Търсенето на световния пазар също не стихва. Целта на Асоциацията е да изнася не само суровина, но и готов продукт. Тук вече се произвеждат чай, бисквити и напитки с шафран, като амбицията на нейните членове е продуктите да достигнат над сто.

През пролетта на тази година бе подписано споразумение с Китай, според което за три години трябва да изнесем общо 640 тона луковици на стойност 6,5 млн. евро. Първата пратка включва 40 тона. „Един килограм луковици се размножават и стават 5 кг. Преспокойно от 1 дка площ може да се изкара най-малко между 2 и 3 тона шафранови луковици,“ изчислява Тахиров.

Резултатите от дадени в международни лаборатории проби показват, че произведеният у нас шафран е с много високо качество. „Можем да берем шафран от сутрин до вечер. Нашият въздух е много чист и когато се отвори шафрановото цвете, няма замърсяване от въздуха,“ обяснява производителят. Целта на Асоциацията е да изнася 90% за Китай, като наблегне на готовите продукти с шафран, като чайове, бисквити, детски храни, кремове, коментира нейният председател.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...