Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед08122019

Брой 234, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76296 BGN ↓ 1 GBP = 2.31541 BGN ↑ 1 CHF = 1.78387 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Полетата в Кърджалийско посиняха от шафран

Полетата в Кърджалийско посиняха от шафран

Полетата в Кърджалийско посиняха от шафран

Все повече земеделски производители в областта заместват тютюна със скъпата подправка, твърди Хасан Тахиров

Добрата печалба зависи от стопанина. Едно семейство, което преди се е занимавало с 4–5 декара тютюн, е изкарвало по 8000–10 000 лв. Същото семейство, ако има 1 декар засят шафран, ще има същите приходи, казва производителят Хасан Тахиров за БНР. По думите му друго предимство на ценната подправка е, че работата по нея е малко повече от месец – от началото на октомври до средата на ноември. За сравнение грижите по тютюна са от март до края на декември. Според Тахиров, който е и председател на Националната асоциация за производство на шафран, броят на земеделците, които се насочват към шафран, непрекъснато се увеличава. Ако в началото те са били 15, днес те достигат 45. Увеличени са и площите, затова тази година се очаква двойно по-висок ръст на производство.

Търсенето на световния пазар също не стихва. Целта на Асоциацията е да изнася не само суровина, но и готов продукт. Тук вече се произвеждат чай, бисквити и напитки с шафран, като амбицията на нейните членове е продуктите да достигнат над сто.

През пролетта на тази година бе подписано споразумение с Китай, според което за три години трябва да изнесем общо 640 тона луковици на стойност 6,5 млн. евро. Първата пратка включва 40 тона. „Един килограм луковици се размножават и стават 5 кг. Преспокойно от 1 дка площ може да се изкара най-малко между 2 и 3 тона шафранови луковици,“ изчислява Тахиров.

Резултатите от дадени в международни лаборатории проби показват, че произведеният у нас шафран е с много високо качество. „Можем да берем шафран от сутрин до вечер. Нашият въздух е много чист и когато се отвори шафрановото цвете, няма замърсяване от въздуха,“ обяснява производителят. Целта на Асоциацията е да изнася 90% за Китай, като наблегне на готовите продукти с шафран, като чайове, бисквити, детски храни, кремове, коментира нейният председател.

Икономика

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Скок на световните цени на храни, най-голямо е при месото и растителните масла Повишената цена на свинското месо в магазините се обяснява ка...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Обаждат ми се хора, за да ме молят да се кандидатирам за президент на федерацията, разкри волейболната легенда

Дългогодишният член на Управит...

Прочети още:

Loading...

Свят