Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря19022020

Брой 287, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80827 BGN ↑ 1 GBP = 2.35685 BGN ↑ 1 CHF = 1.84182 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фермери от Северозапада: За коте на 2 месеца искат 500 лева, а за теле на 10 месеца-600 лева

Фермери от Северозапада: За коте на 2 месеца искат 500 лева, а за теле на 10 месеца-600 лева

Фермери от Северозапада: За коте на 2 месеца искат 500 лева, а за теле на 10 месеца-600 лева

Цената на телешкото в момента на свободния пазар в Северозападна България е около 3.50 лв./кг живо тегло. Фермер от Бяла Слатина например предлага млади животни от различни квалитетни породи между 150 и 300 килограма и не отстъпва от 3.70 лв./кг. „Няма опашка от чакащи да купят, но не искам да свалям цената, защото иначе значи да продавам на загуба. Само като видях в интернет, че се продава британско коте на 2 месеца за 500 лева, а моите телета искат да ги купят за 600 лева след 10 месеца отглеждане, какво да коментирам?!“, обяснява Бисер Христов за Агри.БГ.

Предлагане има, но търсенето е изключително слабо, твърдят много от фермерите, които се препитават с животновъдство в Предбалкана. По думите им, техни колеги от високопланинските части обикновено разпродават на по-ниска цена още в ранната есен заради по-суровите условия в зимния сезон на по-голяма надморска височина. В Предбалкана и равнинната част на региона обаче животновъдите не стоят пред такъв проблем и затова могат да си позволят да задържат продажбите и да искат по-висока цена.

Оптимистите очакват оживяване на търговията с телета с наближаването на Коледните празници, но те не са много. „Ето това е голямото затруднение при отглеждането на телета в Северозападна България – пазара. Хората тук са работливи и предприемчиви. Аз самият бих искал да отглеждам повече, но е изключително трудно да се справя с реализацията на продукцията. Човек губи кураж и се отказва, като си направи сметка колко сено и колко зоб трябват за едно теле, за да стане около 200 килограма и как ще го продаде след 1 година за 600 лева“, коментира Митко Спасов, който има малка ферма във Врачанско.

При ниските изкупни цени и напълно замразената търговия с живи животни някои стопани буквално са принудени да се спасяват поеденично. Колят животните си сами и предлагат месо или директно към купувачи, или по интернет. Цената на този своеобразен пазар към момента е 9-10 лева за килограм, но при пазарене, каквото при тези случаи често се случва, продавачите свалят поне с левче. Така телешкото пада понякога дори под цената на заешкото месо, което държи 10 лева за килограм.

Икономика

Култура

Спорт

Свят