Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет24012020

Брой 269, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76392 BGN ↑ 1 GBP = 2.3161 BGN ↑ 1 CHF = 1.81819 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Зелен семафор за Закона за розата

Зелен семафор за Закона за розата

Зелен семафор за Закона за розата

Законопроектът за маслодайната роза, внесен от Министерския съвет на 16 април тази година, бе единодушно приет на второ гласуване в Комисията по земеделие. На 22 ноември второто четене на Закона беше отложено, тъй като възникнаха спорове по някои текстове в него. „Смятам, че сега беше приет единодушно, защото миналия път успяхме да си свършим работата. Имаше само дребни корекции по конкретни текстове, които трябваше да се изчистят, за да може днес да бъде подложен на гласуване“, коментира за Агри.БГ Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Един от текстовете, по които е трябвало да се работи, е уреждането на въпроса с регистъра на розопроизводителите. Но най-важният момент е бил срокът за идентификация на насажденията. „В първоначалния вариант на Закона се предвиждаше двугодишен период, в който Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) съвместно с Областните дирекции по земеделие да извършат идентификация на насажденията от маслодайна роза. На последното заседание този срок беше намален от администрацията на Министерството на 2 месеца, което ние счетохме, че практически е невъзможно да се случи. От тази гледна точка това беше съществена корекция“, обясни Николов.

Следващата стъпка е гласуване на Закона в Народното събрание, след което автоматично ще започне неговото прилагане по отношение на доброволната регистрация на розопроизводителите. „Ще разчитаме на бърза реакция от страна на Министерството на земеделието за изготвяне на електронния регистър на розопроизводители и розопреработватели. Необходимо е технологично време Министерството да възложи на външни изпълнители да изработи въпросния регистър“, уточни фермерът.

Той е категоричен, че този електронен регистър няма да заработи преди предстоящата кампания.

България

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

Прокуратурата извършва обиски в Държавната комисия по хазарта (ДКХ), съобщава „Нова телевизия” , но все още не е ясно какъв е поводът за опе...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

„Сестра“ на 24-тия София Филм Фест

„Сестра“ е вторият пълнометражен филм на режисьорката след носителя на много престижни международни отличия „Жажда“. Филмът има завидна

фести...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Гришо пропиля историческа победа и е аут от Мелбърн

Гришо пропиля историческа победа и е аут от Мелбърн

Българинът загуби след 5-сетова битка от Томи Пол във втория кръг на турнира от Големия шлем

Най-добрият български тенисист Григор Димитров о...

Прочети още:

Loading...

Свят