Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед16022020

Брой 285, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80394 BGN ↑ 1 GBP = 2.35053 BGN ↑ 1 CHF = 1.83801 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Сухата и топла зима е бич и за маслодайната роза

Сухата и топла зима е бич и за маслодайната роза

Сухата и топла зима е бич и за маслодайната роза

Основният елемент в наскоро приетия Закон за маслодайната роза е създаването на регистър на розопроизводителите и розопреработвателите. Така ще имаме вярна статистика и представителна картина какво се случва в сектора в България. Това каза Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), в предаването “Бизнес старт“. По думите му целта е целият сектор да бъде на светло. “В последните години се създадоха много насаждения с неясен сортов състав. С влизането на закона в сила ще се проверят всички насаждения - те с маслодайна роза ли са или с нещо друго“, посочи той. Целта е да не се допуска качеството на маслодайния продукт да бъде снижено, както и да не се компрометира маслото ни навън, каза той и допълни, че съответният производител ще бъде изваден от регистъра, ако се установят нарушения.

“Към днешна дата в България официално регистрираните насаждения са около 42 000 декара, от тях 38 000 се реколтират. Това са статистики Министерството на земеделието. По наши наблюдения са над 50 000 декара“, каза той.

Между 3200 и 3500 килограма розов цвят са нужни за един килограм розово масло, показва опитът, а най-добрите преработватели могат да го направят и от 3 тона. Това варира от технологията в съответната дестилерия, кампанията и метеорологичните условия, обясни той. За миналата година той каза, че тя не е била особено благоприятна. “Навсякъде бяха отчетени спадове, на места с 30-35% от производителите. Качеството на цвета също не беше с добро“, обясни Николов. “Картината се повтаря. Имаме суха зима, сравнително топла. При средни температури 4-5 градуса и нагоре розата няма зимен сън. В момента насажденията трябва да са обезлистени и в покой, а сега не е така. Ако в следващите месец-два се появяват ниски температури и големи студове, има риск от измръзване“. “Ако температурите се запазят като сега, е възможно да се появят и болести“, каза той.

България

Икономика

Култура

Спорт

Шампион с Лудогорец премина в Ред Бул

Нападателят Давид Рибейро, който през есента игра за Ботев (Враца) под наем от Лудогорец, повече няма да играе в България. В началото на год...

Прочети още:

Loading...

Свят