Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06072020

Брой 125, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Вносът на сухо мляко в България скача с нови 17%

Вносът на сухо мляко в България скача с нови 17%

Вносът на сухо мляко в България скача с нови 17%

Износът на сирене от страната ни е намалял с 8% за последните три години

Вносът на сухо мляко в България скача с нови 17% по данни на Европейската комисия, сочи справка на АгроКлуб в най-новия доклад за развитието на пазара на млечни продукти в общността. Внесеното сухо мляко за периода януари - октомври 2019-а година е в размер на 17 640 тона, което е поредно драстично покачване, нареждайки България на 10 място в класацията на най-големите потребители на сухо мляко в Европа, макар страната ни да е сравнително малка. Интересното е, че основният внос освен от Полша, откъдето години наред се вкарва сухо мляко, сега е от Гърция и Румъния. Т.е. търговци са вкарали нова схема за консолидиран внос на по-големи обеми от северната ни съседка с търсене на още по-ниска цена.

На фона на тези тревожни за българското животновъдство данни, според статистиката на Европейската комисия (ЕК), износът на сирене от България е намалял с 8% за последните три години; с 52% е намалял износът на собствено производство сухо мляко; с 59% е паднал износът на българска млечна суроватка на прах.

С 9% пък скача вносът на краве масло в България от Западна Европа, показва справка на АгроКлуб в данните на митниците. Общият обем на вноса за периода януари - октомври 2019-а година възлиза на 444 тона, което приблизително се равнява на 24 ТИР-а пълни до горе с пакетчета краве масло. Основният канал за дистрибуция са четири големи чуждестранни търговски вериги. България продължава да изпитва затруднения в пазарната реализация на български млечни продукти, като статистиките сочат, че вместо да намалява, вносът на млечни продукти с добавен стойност - расте.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят