Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед23022020

Брой 290, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81263 BGN ↑ 1 GBP = 2.33281 BGN ↓ 1 CHF = 1.84234 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Житото в Добруджа жадува, взе да жълтее

Житото в Добруджа жадува, взе да жълтее

Житото в Добруджа жадува, взе да жълтее

И през февруари синоптиците не обещават валежи от сняг, отчитат трета поредна сушава зима

От началото на ноември досега са натрупани едва 100 литра валежи, показват данните на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. По думите на професор Иван Киряков, това количество освен че е крайно недостатъчно, е в пъти под нормата. „В момента температурите са ниски, но ако настъпи затопляне, тогава растежът на пшеницата ще се активира и нуждата от влага ще стане драстична”,допълни още експертът.

Това е трета поредна зима без снежна покривка. Натрупването на нужните запаси от зимна влага e от съществено значение за есенните култури. Заради продължителните засушавания преди година се стигна до разораване на 60 000 дка с рапица. В отделни стопанства се стигна и до разваляне на пшеница, макар в по-малък размер. През есента на 2019 г. стопаните от Добричка област избраха да не рискуват и не засяха рапица. Така площите с маслодайната култура са шест път и по-малко, т.е. едва 29 000 дка.

1 млн. 245 хил. дка е размерът на посевите с пшеница. Топлото време през декември е провокирало житните растения да прораснат. Проф.Киряков припомни, че преди месец температурите са били пролетни – 18-20 градуса. Добрата новина е, че не се очертават продължителни периоди с отрицателни температури, които да се отразят негативно върху пшеницата.

На места в Добруджа вече се виждат пожълтели пшенични посеви, които освен че страдат от засушаването, са били нападнати през топлата есен от житни мухи и кафява ръжда. В момента надеждите на земеделските производители от Добруджа са за валежи от сняг, които да дадат необходимото на посевите и на почвата. За съжаление и през февруари синоптиците не обещават валежи от сняг,пише Галина Недкова от Агри.БГ.

Икономика

Коронавирусът удари и родния износ на вино

Коронавирусът удари и родния износ на вино

12 български контейнера с вино в момента чакат административно освобождаване за влизане на пазара в Китай

В момента българските винопроизводи...

Прочети още:

Loading...

Култура

СОФИЙСКИ САЛОН КУЛТУРА - ЛЕГЕ 10

КЛУБ “АРХИТЕКТИ“

ФЕДЕРАЦИЯ “КУЛТУРА И МЕДИИ“

КАНИ

НА ПРЕЗЕНТАЦИЯ И ДИСКУСИЯ

НА ТЕМА:

ГРАДОУСТРОЙСТВО

И АРХИТЕКТУРНА СРЕДА В СОФИЯ

- ПРОБЛЕМИ И ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят