Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04042020

Брой 64, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79335 BGN ↑ 1 GBP = 2.22917 BGN ↑ 1 CHF = 1.85369 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Топят се стадата от овце и кози

Топят се стадата от овце и кози

Топят се стадата от овце и кози

Сред основните причина са сушата, скъпите фуражи и ниските изкупни цени на млякото

Националното стадо от овце и кози е намаляло през последната една година независимо от различните видове държавна подкрепа за животновъдите. Това показват най-нови данни на аграрната статистика, публикувани от Министерството на земеделието. Броят на овцете, отглеждани на територията на цялата страна, спада от 1,350 млн. животни през 2018 г. на 1,275 млн. животни през миналата година. Намалението е с близо 6%. Обявените статистически данни са предварителни и са актуални към 1 ноември на отчетната година.

Стопаните са се лишили през изминалата година и от всяка осма коза, отглеждана във фермите им. Националното стадо от кози се е свило с близо 16% - от 271 700 животни през 2018 г. на 228 700 животни през миналата година.

Основен проблем пред животновъдите през последните месеци беше сушата, която доведе до недостиг на паша и високи цени на фуражите. Част от стопаните се принудиха да намаляват стадата, а с парите от продажбата на животни да осигурят храна за останалите.

Друг проблем са сравнително ниските изкупни цени на овчето и козето мляко, пише Весела Ванева от Агри.БГ. Къде условията са по-благоприятни?

Благоевградска област е на първо място в страната по брой отглеждан дребен рогат добитък, заяви зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов пред фермери в Благоевград. Той каза,че в областта през 2018 г. са отглеждани около 27% от козите, 11% от овцете и 8% от говедата в България. Регионът се нарежда на първо място по производство на козе мляко и на трето по производство на овче мляко, след областите Бургас и Пловдив.

През периода 2014 - 2018 г. броят на овцете в областта нараства с 8%, на говедата - с 26%, на свинете - с 56%, а на птиците - с около 3%. “Най-значителен ръст се отчита при броя на отглежданите биволи с около десет пъти, а добитото биволско мляко се увеличава над четири пъти. Заявените за директно подпомагане животни от този вид през 2018 г. са близо четиринадесет пъти повече в сравнение с 2014 г.”, каза зам.-министърът.

Основната предпоставка за добро развитие на пасищно животновъдство в Благоевградско е големият дял на постоянно затревените площи (ПЗП), които са 76% от използваната земеделска площ в областта.

България

Икономика

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

В България 60% от нетната заплата на работниците в засегнатите от кризата компании трябва да се поеме от държавата (например от Агенцията по...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Австрия, Чехия, Словения и Словакия обявиха маските за задължителни

Австрия и няколко съседни страни вече налагат носенето на маски в магазините или на обществените места и се смятат, образно казано, за пионе...

Прочети още:

Loading...