Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10042020

Брой 69, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79979 BGN ↑ 1 GBP = 2.23358 BGN ↑ 1 CHF = 1.85246 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Студът не е проблем, валежите са благоприятни, но недостатъчни, казват учени от Добруджанския земеделски институт

Добро до много добро е състоянието на пшеницата в Добричка област, съобщи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в гр. Генерал Тошево. Ниските температури на този етап не пречат на пшениците, само се забавят темповете на развитие. Няма опасност от измръзване. В момента пшеницата е във фаза изправяне на розетка и начало на формиране на първи възел. Тази фенофаза дава възможност на растенията да издържат до минус 8 градуса, допълни още проф. Киряков.

Дългият период на засушаване през зимата и високите температури правят още по-спешна нуждата от почвена влага. Падналите дъждове с адобре дошли, особено след сухите зимни месеци. Всяка капка в момента е необходима. „Трябва да вали, но явно дъждът нас пак ще ни прескочи. В останалите части на страната има валежи от дъжд и сняг, нас пак ни подмина“, коментира професорът.

Заради топлото време в посевите преди дъждовете е имало листни въшки. Сега ниските температури ще спрат развитието на неприятелите. В момента не е необходимо земеделските стопани да бързат и да влизат в полетата с пръскачките, за да третират. „След затопляне на времето производителите трябва да направят оценка на посевите и да решат дали има нужда от влагане на инсектицид заедно с хербицидите“, препоръчва професорът.

Що се отнася до заболяванията, само в полетата край морето са установени ръжда и мана, показват наблюденията на проф. Киряков по време на обиколките в пшеничните ниви. Една от причините е трайното засушаване. Ученият отново съветва стопаните да изчакат затопляне на времето и тогава да предприемат третиране с фунгициди. В някои общини на Добричка област вече е започнало пръскането срещу плевели, най-вече срещу синап, но според учения мероприятията се извеждат твърде рано. Той е получил сигнали, че на отделни места пшениците жълтеят, най-вероятно от стрес след третиране с хербициди.

„В момента земеделските производители нямат работа на нивата, нека трябва да спазват ограниченията. Ще дойде моментът за третиране с пестициди и сеитба на пролетници“, подчерта проф. Киряков.

В Добричка област през есента на 2019 г. бяха засети близо 1 млн.290 хил.дка с есенници. От тях 1,245 млн. дка е пшеницата. Площите с ечемик възлизат на малко над 15 хил. дка, а с рапица - 29 хил. дка, пише Галина Недкова от Агри.БГ.

България

Икономика

Култура

“Чумата“ на Албер Камю е хит в Япония

“Чумата“ на Албер Камю е хит в Япония

Екземпляри от книгата бяха разграбени от началото на пандемията, а вериги книжарници ограничиха продажбите до 1 екземпляр на купувач. “Чумат...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Цецо Йончев: ЦСКА 12 години не искат да станат шампиони

Пандемията ще нормализира нещата във футбола и вече няма да се дават толкова много пари за трансфери и заплати, смята легендарното крило на ...

Прочети още:

Loading...

Свят