Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб19092020

Брой 179, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.6579 BGN1 GBP = 2.13682 BGN1 CHF = 1.82073 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Борисов зове Европа да се огради отвън

Борисов зове Европа да се огради отвън

Борисов зове Европа да се огради отвън

В лекция пред студенти от УНСС премиерът заяви: Турция трябва да ни е стратегически партньор, на волята на Ердоган стоят 3 000 000 бежанци

Премиерът Бойко Борисов изнесе пуб­лична академична лек­ция на тема „Бъл­гария, Бал­каните, Европа и светът“ в УНСС. В речта си той призова към мир и напомни на европейс­ките лидери, че не трябва да се прекъсва диалога с Тур­ция, страната „с най-голямата армия в Европа“.

Живеем в изк­лючително сложно време. Това, че зацик­лиха преговорите в Гер­мания не е никак добре. В много дър­жави излъч­ването на правител­с­тво вече става проб­лем или трябва да се избира между по-малки злини“, смята Борисов.

От друга страна, според него, споразумението с Тур­ция за миг­ран­тите работи добре и е най-правилното нещо, за да се държи миг­рацион­ният натиск извън ЕС. „ЕС не трябва да се гради вътре с огради, а да се заг­ради отвън с всички въз­мож­ности, които имаме. Основ­ните лидери в Европа, когато стане въп­рос за Тур­ция, са за пълно отричане. Няма тема, по която да се сближат.

Тур­ция е най-големият съсед на Европа, огромна дър­жава, с най-голямата армия в Европа, която е добре тренирана и въоръжена. Европейс­ките лидери трябва да си дадат ясна сметка, че мира и преговорите са най-доброто сред­с­тво“, заяви премиерът.

Ние се караме сега колко миг­ранти ще ни вър­нат в Бъл­гария. В Европа сме длъжни да си проведем раз­говор. Тур­ция трябва да бъде стратегически пар­т­ньор в НАТО и Европа. Не става въп­рос за член­с­тво, но диалогът с Тур­ция трябва да го пазим. Много е лесно да се изказ­ваш против Ердоган, но какво печелиш от това? На неговата воля стоят 3 млн. бежанци там. Не трябва да се подаваме на емоция, а да тър­сим праг­матични решения“, категоричен бе Бойко Борисов.

Борисов пов­тори мнението си, че Бал­каните могат да замес­тят излизащата Великоб­ритания: „Невероятна природа, планини, реки, работни народи, хубави хора. Ако не влязат Бал­каните в ЕС, това ще генерира много нап­режение. Не можем да дадем обещания, че ще получат дати. Трябва да кажем, на младите им хора много ясно какво ще бъде бъдещето им, в противен случай те напус­кат Бал­каните“, под­черта премиерът.

България

Икономика

Световната банка: Намалява качеството на образованието в България

Светов­ната банка: Намалява качес­т­вото на образованието в Бъл­гария

Албания, Азер­байджан и Русия са сред пър­вите 10 дър­жави, пос­тиг­нали глобален нап­редък в областта на здравеопаз­ването и образованието В Бълга…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Голямата ерусалимска синагога остава затворена за еврейската Нова година

Голямата ерусалим­ска синагога остава зат­ворена за еврейс­ката Нова година

Голямата синагога в Ерусалим ще остане зат­ворена за вяр­ващите на еврейс­ката Нова година за пръв път в историята си, поради наложените във вр…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...