Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон03082020

Брой 145, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Социалистите са против необмислените промени в образованието

Социалистите са против необмислените промени в образованието

Социалистите са против необмислените промени в образованието

„Включването на 4-годишните в предучилищното образование не трябва да бъде задължително”. Това заяви народният представител от “БСП за България“ Евдокия Асенова относно Закона за училищното и предучилищното образование.

Асенова посочи,   че промените, които управляващите  предлагат,   част от които е включването на 4-годишните деца в задължително предучилищно образование, са важни за ранното детско развитие:  „Доброто й прилагане би могло да намали ранното отпадане от училище,  да бъде подкрепа за работещите родители и да спомогне за овладяване  на българския език за деца, за които той не е майчин. Въпросът е дали образователната  система може да изпълни  това предизвикателство. Имаме ли достатъчно подготвени учители и адаптирани учебни програми? Може ли предлаганата мярка да бъде приложена навсякъде?”, попита социалистът. Тя заяви, че  няма обществен консенсус за политиката, която управляващите предлагат днес. „Преди 4 години влезе в сила ЗПУО. До момента, за 4 години действие, имаме 13 промени. Няма спор, че системата на образование се нуждаеше от реформа и законът беше приет с тази цел. Въпросът е има ли изобщо истинска реформа и постига ли се основната цел – качествено образование? На този етап – не виждам особено основания за позитивен извод.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Ирена Анастасова.

Относно предложението за въвеждане на задължителен процент часове дистанционно обучение, народният представител изрази безпокойство от мненията, които твърдят, че вече не можем да се върнем към традиционното образование и че най-доброто, на което можем да се надяваме, е хибридното образование – част от часовете присъствени и част – дистанционни. „Това ли е философията на МОН? Ако е така – кажете го открито, а не се опитвайте да го прокарате през задния вход”, заяви Анастасова.

„Отново народните представители са поставени в ситуация да повторят порочния модел от приемането на закон: приемаме нормите преди да са създадени добри условия за тяхното действие. Резултатът е компрометиране на закона, на идеите, които той съдържа, както и на резултати в обучението, които не задоволяват.” Това заяви народният представител Веска Ненчева.

„Тези предложения хвърлиха в притеснение и недоумение образователната система.От месец различни говорители се опитват да представят новите промени и колкото повече расте старанието в обясненията, толкова повече въпроси изникват по предлаганите текстове”, каза Ненчева. Тя изрази надежда  между първо и второ четене на закона да се даде повече яснота, като подчерта, че дистанционното обучение в България крие риск и посочи, че 11% от учениците са без технически устройства и интернет. 

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие