Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет14082020

Брой 154, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.16418 BGN1 CHF = 1.81364 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Клипове с полицейско насилие обиколиха социалните мрежи

Клипове с полицейско насилие обиколиха социалните мрежи

Клипове с полицейско насилие обиколиха социалните мрежи

До месец ще приключим проверките по сигнали за полицейско насилие на протестите, обеща Георги Хаджиев, директор на СДВР

Клипове с насилие обиколиха социал­ните мрежи — мяс­тото е зад колоните на Минис­тер­ски съвет. Двама младежи пос­т­радаха, като единият вече е изписан от „Пирогов“, но другият остава в спеш­ната бол­ница заради тежки травми, съобщи Аген­ция КРОСС. За случилото се в къс­ните часове на петъч­ната вечер раз­каза май­ката на едно от пос­т­радалите мом­чета. В студиото на БТВ Юлия Педева сподели, че със­тоянието, в което е видяла 29-годишния си син е било непоносимо за една майка. Той е с тежко комоцио и огромен хематом на лявото око. Има и наранявания по цялото тяло. Окован е в белез­ници и го пазят полицаи като най-големия прес­тъп­ник, раз­каза тя. Синът ми няма никакви провинения до този момент, той е млад и интелиген­тен човек. Това слън­чево момче не е способно на агресия, под­черта май­ката. По думите й със­тоянието му е стабилно. Тя обясни, че за неин ужас на Димитър е пов­диг­нато обвинение. А мом­чето не си спомня, че е бил на протеста в петък и не знае в какво е обвинен. Тя чува случайно по медиите, че освен пос­т­радалото момче в „Пирогов“ е нас­танено още едно момче на 29 години. Обажда се в бол­ницата и раз­бира, че синът й е в лечеб­ното заведение. По телефона не получава инфор­мация за със­тоянието му. При прис­тигане в бол­ницата също й отказ­ват, но след нас­тояване й каз­ват, че е стабилен. По думите й никой не се е свър­зал с нея. Другото момче си спомня какво се е случило под колоните на Минис­тер­с­кия съвет. Това са хора на реда. Всички видяхме как влачат невинни хора, пребиват ги. Най-лошото е, че те са се гав­рили с тези деца. Те са стъп­вали върху тях, правили са си селфи, комен­тира тя. Надява се случаят да получи реално и обек­тивно решение.

Няколко проверки са наз­начени в СДВР заради изнесените инфор­мации за млади мъже, които са били бити от полицията след учас­тие в протес­тите. Провер­ките ще прик­лючат в едномесечен срок, обясни дирек­торът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев пред БНР. Вер­сията на полицията е друга — 29-годишният Димитър Педев, за който стана ясно, че е приет в Пирогов след насилие от страна на полицаите на протеста срещу правител­с­т­вото в петък, се е дър­жал изк­лючително зле спрямо органите на реда с “поведение, асоцииращо се с изк­лючителна дър­зост и цинизъм“. Към него не е упраж­нено насилие в скан­дал­ното видео, в което се вижда как полицаи ритат пад­нали на земята зад колоните на Минис­тер­ски съвет, каза на нарочен брифинг дирек­торът на СДВР. Той бе категоричен, че за всички случаи на насилие се работи по събиране и установяване на цялата истина. Чухме глед­ната точка на май­ката, но това е само едната гледна точка, каза Хаджиев. Този случай не е отнесен към видеото под колоните на МС. Педев бил задър­жан на 10 юли от 21,30 ч. на Орлов мост за изк­лючително грубо и неп­рис­тойно поведение към полицейс­ките служители. Той е отведен в Първо районно управ­ление, където му е дадена въз­мож­ност за оказ­ване на медицин­ска помощ и да се свърже с адвокат и със свои близки, където той е отказал да под­пише и дек­ларация, обясни под­робно шефът на СДВР, съобщи Дир.бг. По думите му, след като Педев се е оплакал, че не се чув­с­тва добре, е извикана линейка и е откаран в „Пирогов”. Не може да каже дали е бит, или не, заяви още Хаджиев. Всички полицейски служители ежед­невно се инс­т­рук­тират относно изпол­з­ването на физическа сила и помощни сред­с­тва. Както виж­дате, пър­вата редица полицаи са с жълти жилетки, на които пише „Антикон­ф­ликт”. Голяма част от тях са жени. Няма палка в ръцете на нито един полицай, обяс­ниха от СДВР. Той поясни, че ще бъдат снети записи, ще стане ясно дали е упраж­нявано полицейско насилие и вече има пов­диг­нато обвинение. Старши комисар Хаджиев апелира да бъде дадено време на МВР, за да се установи в цялост обек­тив­ната истина и учас­т­валите в съот­вет­ните ситуации лица. Резул­татите от провер­ките ще бъдат изнесени пред общес­т­вото.

България

Икономика

Култура

Спорт

Херо гони рекорд в бъл­гар­с­кия фут­бол

В двубоя срещу един от бив­шите си клубове — Лев­ски, нас­тав­никът на Берое Димитър Димитров-Херо стана вторият старши треньор в историята на б…

Прочети още:

Loading...

Свят

Демонстрациите в Беларус не стихват пети пореден ден

Демон­с­т­рациите в Беларус не стих­ват пети пореден ден

7000 души са задържани от неделя 0 “Комерсант“: Страната се раздели на арестуващи и арестувани

Демон­с­т­рациите в Беларус продъл­жават вече …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...